Dvd’s

Food, inc.

Wat weten we eigenlijk over het eten dat we in onze plaatselijke supermarkt kopen en onze families te eten geven? In deze documentaire laat Robert Kenner het ware gezicht van de voedings-industrie zien. Hij legt de uiterst gemechaniseerde processen bloot die lang – met instemming van de overheid – voor de consument verborgen zijn gehouden. De film onthult de verrassende – en vaak schokkende – waarheid over wat we eten en hoe dat geproduceerd is. Wat zijn de gevolgen voor onze gezondheid? En hoe ontwikkelt de wereldwijde voedselindustrie zich?

Smakelijk eten

Een wereld aan voedsel ligt het hele jaar door op ons bord en verandert de wereld. Is ons eten van een verleiding voor de smaakpapillen en een bron van samenzijn verworden tot een gewetenszaak? Wie weet waar ons voedsel vandaan komt, door wiens handen het is gegaan, wie eraan heeft verdiend en wie ervoor is opzij gezet?
Over de schade aan mens en milieu, de voor- en nadelen van globalisering en de roekeloze overexploitering van de aarde kan veel meer worden gezegd dan de consument zich zal realiseren. Walther Grotenhuis onderzoekt de herkomst en gevolgen van drie producten: soja (als basis voor veevoeder) uit Brazilië, garnalen uit de Filippijnen en diverse boontjes uit Kenia. Parallel zien we hoe deze producten worden bereid in een dinerbuffet voor een personeelsfeestje en vragen we ons af wat deze ontwikkelingen betekenen voor onze levens en die van mensen aan de andere kant van de wereld.

Smakelijk Eten

Food Matters

Het kijken van de dvd geeft toch wel een oppepper. Het is inspirerend en het liefst wil je zo gezond mogelijk eten na het kijken ervan. Natuurlijk komen de bekende regels terug zoals ´je bent wat je eet´ en let food be thy medicine. Experts vertellen over bewerkt eten en de supermarkt. Dan vertellen ze over de landbouwgrond, de lucht en de pesticiden. Ze vertellen van alles over het koken van eten en rawfood, en over de vitaminen, mineralen, antioxidanten. Waarom je ze nodig hebt en waar je ze vindt! En waarom wij altijd maar denken dat we niet genoeg geld hebben voor gezond, biologisch en kwalitatief goed eten.

Genetic Roulette. The Gamble of our lives

Na twee decennia hebben wetenschappers een gevaarlijke trend ontdekt. Dezelfde ernstige gezondheidsproblemen die in laboratoriumdieren, vee en huisdieren die genetisch gemodificeerd voedsel te eten kregen gevonden werden, zijn nu ook stijgende onder de Amerikaanse bevolking. En als mensen en dieren stoppen met genetisch gemodificeerde organismen (GMO’s) tot zich te nemen verbeterd hun gezondheid. Wie snapt er nog dat de Amerikaanse overheid GMO’s nog steeds niet verboden heeft?!

Deze documentaire voorziet ons van overtuigend bewijs om de afnemende gezondheid van de Amerikanen te verklaren, met name onder kinderen, en geeft oplossingen om onszelf en onze toekomst te beschermen. Niet naar bed gaan voordat je hem gezien hebt!

We feed the world

Terwijl dagelijks mensen omkomen van de honger, wordt er wereldwijd genoeg eten geproduceerd om 12 miljard mensen te voeden. In We Feed the World laat regisseur Erwin Wagenhofer met veel oog voor detail zien wat de gevolgen zijn van de globalisering van de voedselindustrie. In aparte hoofdstukken laat Wagenhofer mensen aan het woord die werkzaam zijn in verschillende takken van de voedselindustrie, van boeren tot afvalverwerkers tot de CEO van Nestlé. Zo reist hij onder meer af naar Almeria in Zuid Spanje waar op 25.000 hectare grond tomaten in broeikassen worden geteeld en laat hij zien hoe in Roemenie nog met paard en wagen landbouw wordt bedreven. Tussen de verschillende hoofdstukken geeft de rapporteur van de Verenigde Naties voor het Right to Food programma, Jean Ziegler, commentaar. Hij stelt dat het feit dat er elke vijf seconde een kind aan ondervoeding sterft, terwijl er genoeg eten is, niets minder is dan moord.

We Feed The World

Super size me 

Filmmaker Morgan Spurlock maakt zichzelf proefkonijn door 30 dagen niets anders te eten dan McDonalds voedsel. Hij probeert hiermee aan te tonen wat de lichamelijke en geestelijke effecten zijn van het overmatige eten van fastfood, om zo inzicht te geven in één van de grootste problemen in Amerika: vetzucht. Dit alles resulteert in een vette rekening, zorgwekkende bezoekjes aan artsen en voedingsdeskundigen. Super Size Me is een satirische stoot in de maag, vol vet en feiten over de fastfood industrie.

Gewoon voor de leuk: enkele films die gerelateerd zijn aan voeding:

Soul Food

Vanessa L. Williams, Vivica A. Fox, Nia Long en Michael Beach schitteren in deze verrukkelijke en bejubelde succesfilm die laat zien hoe belangrijk het is om goede banden met je familie te hebben.

Het zondagse diner bij Mother Joe is een traditionele smulpartij die al 40 jaar bestaat. Gezien door de ogen van haar kleinzoon Ahmad staan liefde en plezier altijd op het menu, ondanks de gebruikelijke sluimerende strijd tussen zijn moeder Maxine en haar zusters Teri and Bird. Maar wanneer serieuze kibbelpartijen de familie uit elkaar drijven, is de goede tijd plotseling voorbij. Nu is het aan Ahmad om iedereen weer om de tafel te krijgen en hen de ware betekenis te leren van soul food.

soul food

Babettes Feast (1987)

Een Deense film over een mysterieuze Franse vluchtelinge die in 1871 arriveert in een dorpje op het ruige Deense Jutland. Babette trekt in bij twee vrijgezelle zussen, dochters van een overleden predikant. Hoewel geheimzinnigheid haar blijft omringen, maakt ze al snel onmisbaar deel uit van de kleine en gesloten gemeenschap. Wanneer Babette in een klap rijk wordt door het winnen van een geldbedrag, verwacht iedereen in het dorp haar vertrek. Maar tot hun grote verbazing nodigt Babette hen uit voor een feestmaaltijd. De streng gelovige dorpsbewoners vinden dit zondig en onmatig, maar naarmate de drank vloeit gaan ze er stiekem toch van genieten Met het liefdesmaal op gastronomisch topniveau weet Babette de harten van de gesloten dorpsbewoners te veroveren en hen daarmee tot leven te wekken.

Julie en Julia.

Gebaseerd op 2 waargebeurde verhalen.

Julie And Julia verstrengelt de levens van twee vrouwen die, hoewel gescheiden door tijd en ruimte, aan het einde van hun Latijn zijn…totdat ze ontdekken dat met de juiste combinatie van passie, dapperheid en boter alles mogelijk is.

julie en julia

Chocolat.

In het Franse dorpje Lansquenet staat de tijd stil. Al een eeuw is er niets veranderd, maar dan vestigt Vianne Rocher (Juliette Binoche) zich met haar dochter in het ingedutte plaatsje. Ze opent een chocolaterie en ze beschikt over de welhaast magische gave om voor elke inwoner de juiste soort chocola uit te kiezen. De lekkernijen uit haar winkel doen de strenge gelovige, stugge dorpelingen langzaam maar zeker voor haar smelten. Viannes vermogen om de verborgen verlangens van haar dorpsgenoten aan te voelen en te voeden, maakt dat de gesloten bewoners steeds opener worden. Naar Vianne toe en naar elkaar.

Comme un Chef

Een leuke Franse ‘ kookfilm ‘.

Jacky Bonnot (Michaël Youn), liefhebber van gastronomie, droomt van een succesvol en groot restaurant.
Helaas had hij niet de middelen om een koksopleiding te kunnen betalen.

De ontmoeting met de sterrenchef Alexandre Lagarde (Jean Reno), wiens comfortabele positie wordt bedreigd door de aandeelhouders van zijn restaurant, opent de deur naar een hele nieuwe culinaire wereld.

comme un chef

Soul Kitchen

Zinos is een Griekse Duitser en runt een eetcafé in Hamburg. Met boycottende klanten, een aartsluie broer en zijn vriendin die hem verlaten heeft loopt zijn leven nu niet bepaald op rolletjes. Om orde op zaken te stellen en hun restaurant Soul Kitchen te behouden zullen de broers moeten gaan samenwerken in plaats van ruziemaken.

Films die gerelateerd zijn aan ‘opstandige’ pubers:

Freedom Writers

Ik vond bij Bol.com geen goede beschrijving van deze film. Dan probeer ik zelf maar een korte beschrijving te geven.

Dit is een waargebeurd verhaal. Een lerares weet een stelletje “ontspoorde” jongeren te stimuleren om toch hun diploma te halen, zij doet dit aan de hand van Anne Frank’s dagboek. Gewèldig. Een echte feelgood film. Zij heeft een speciale manier waarop ze naar deze jongeren kijkt. Zij ziet ze niet alleen maar ze voelt ze ook. Dat voelen die kids. Ze stimuleert die jongeren om een dagboek bij te gaan houden. Daardoor kan er bij die kinderen veel onverwerkt verdriet naar boven komen. Zij hebben namelijk heel veel meegemaakt.. Ze geeft hen interessante boeken te lezen over thema’s die hen aanspreken, ze gaat musea bezoeken, uitstapjes maken, kortom ze geeft hun het gevoel dat ze ertoe doen, dat ze een verschil kunnen maken al is het nog zo klein. Dat geeft hun moed en zelfrespect. Een inspirerende film met een andere kijk op jongeren die zogenaamd de weg kwijt zijn.

freedom writers

20 leugens, 4 ouders en een scharrelei.

Dylan lijkt een doodnormale, lastige puber. Hij heeft twee moeders, die na een vervelend incident blij zijn dat de biologische vader Sjors weer eens van zich laat horen. En zo wordt Dylan tijdelijk geparkeerd bij Sjors, die besluit zíjn vriend Bert niet direct te vertellen hoe de vork in de steel zit. Een film over een pittige puber, onvolwassen ouders en hun onvermogen.

Hele leuke film en heel herkenbaar als je te maken hebt met (opstandige) pubers.

Bron bol.com

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s