Boeken om jezelf beter te begrijpen

Geen zin in m’n gezin. Yolan Witterholt

De werknemer die overvallen wordt door een burn-out, mag vaak een tijdje thuisblijven en een poging doen om in afzondering rustig tot zichzelf te komen. Maar hoe gaat dat eigenlijk thuis? Vind je daar wel de rust waar je zo naar snakt?
In Geen zin in mijn gezin lees je wat een burn-out kan betekenen voor jezelf, je relatie, je kinderen en je sociale leven. Moeder trekt het liefst de hele dag een dekbed over haar hoofd, maar desondanks dringt het gezinsleven zich onbarmhartig aan haar op.
“Ik ben een controlefreak. Een verhelderend inzicht, maar wat doe ik ermee?” Op deze vraag, die volgens Witterhold aan de basis ligt van een burn-out, probeert Witterhold in haar boek een antwoord te formuleren. Ze beschrijft haar eigen ervaringen met de nodige zelfspot en combineert deze met informatieve hoofdstukken waarvoor ze uitgebreid research deed.

De bevrijdende kracht van emoties. Riet Okken

Op zoek naar heelheid, naar een nieuw evenwicht tussen broeder ratio en zuster emotie, merken we hoezeer onze gevoelskant eeuwenlang is achtergesteld. We kennen vaak slechts twee manieren om met onze emoties om te gaan: beheersen of afreageren. In dit boek beschrijft Riet een derde weg, die van gezond emotioneel beheer. Het is niet een zoveelste vorm van therapie, maar een leefwijze.
Op een voor ieder toegankelijke manier wordt een concrete weg gewezen hoe we ons kunnen bevrijden van onder andere depressie, jaloezie, burn-out, schaamte, verslaving en schuldgevoel door bewustwording, expressie en verwerking van de onderliggende emoties.
Want als we de poel van stilstaand water in beweging brengen en de stroom van emoties liefdevol toelaten, brengt zijn bevrijdende kracht ons bij de realisatie van zielskwaliteiten waar alle religies en geestelijke stromingen naar verwijzen: vreugde, vrijheid, vertrouwen, creativiteit, vitaliteit en volheid van leven.
In dit complete werkboek bundelt Riet haar rijke kennis en jarenlange ervaring als psychotherapeute en godsdienstpsychologe. Het bevat vele praktische case stories en een degelijke theoretische onderbouwing.

Emotionele intelligentie. Daniel Goleman

De psycholoog Daniel Goleman heeft de wereld verrijkt met zijn boeken over het belang van ons emotionele abc. Emotionele intelligentie, zijn bestseller uit 1996, verkocht wereldwijd meer dan 5 miljoen exemplaren. In heldere en begrijpelijke taal verklaart Goleman zijn theorie over het grote belang van EQ, het ’emotiequotient’. Hij laat zien dat emotionele vaardigheden, veeleer dan rationele, van doorslaggevend belang zijn voor succes in werk en relaties en voor ons lichamelijk welbevinden.
Emotionele intelligentie verscheen in 25 talen. Goleman is verbonden aan Harvard University en hoofdredacteur van Psychology Today. Hij schrijft regelmatig artikelen voorThe New York Times.

In blijde verwarring. Jojanneke Claassen

Wat de komst van een baby betekent voor je relatie
Als je voor de eerste keer vader of moeder wordt, maak je een belangrijke ontwikkeling door. Je neemt afscheid van je kinderloze periode en begeeft je op het onbekende terrein van het ouderschap. Op allerlei vragen moet je als jonge ouders samen een antwoord zien te vinden. Blijf je beiden werken of stopt een van tweeën? Hoe zit het met je seksleven? Ga je ook nog met z´n tweeën uit? Speelt jaloezie een rol? Jonge ouders worden maar al te vaak uiteengedreven door de veranderingen binnen hun relatie als de kleine er eenmaal is.
Dit boek geeft aanstaande ouders een realistisch beeld van de `roze wolk´, die in werkelijkheid niet altijd zo roze is. Deskundigen vertellen welke invloed de komst van een eerste kind kan hebben op je relatie. Maar ook vertellen jonge ouders zelf hoe het hun is vergaan.
In blijde verwarring is een boek vol aangrijpende en vaak ontroerende verhalen. Over jonge ouders, die in hun nieuwe rol moesten groeien, maar die geen van allen achteraf zeiden:`Waren we er maar nooit aan begonnen.´

Bron bol.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s