La Tête Haute (kop op).

Gisteravond hebben we een prachtige Franse speelfilm gezien over een kind dat met zes jaar uit huis wordt geplaatst. De film schets een zeer realistisch beeld van de levensloop van zo’n kind en wat dat voor gevolgen kan hebben op zijn verdere ontwikkeling. We konden amper geloven dat het hele zaakje geacteerd was want man…. wat konden die acteurs ‘spelen’, we gingen er helemaal in op.

Een meedogende kinderrechter ( Catherine Deneuve), die zich de pijn en het lijden van dit kind enorm aantrekt en een empathische hulpverlener, met een heel hoog gehalte aan emotionele intelligentie, weigeren door de jaren heen, om de jongen helemaal aan zijn lot over te laten wat uiteindelijk vruchten gaat afwerpen (letterlijk en figuurlijk want het kind wordt met 16 jaar vader maar meer verklap ik niet).

Voor mij liet deze film  goed zien dat de enige weg om een ‘onhandelbaar’ kind te bereiken gaat via het begrijpen van zijn emoties en door met hem in contact te blijven (hartencontact welteverstaan). Door hem het gevoel te geven: ‘je staat er niet alleen voor, we begrijpen je, we accepteren je zoals je bent, we beschermen je’. Als je ook maar iets met dit thema hebt is deze film een echte aanrader.

‘Als iemand zich gedraagt op een manier die ons ergert denken we dat hij slecht is, en we weigeren het feit onder ogen te zien dat zijn vervelende gedrag het gevolg is van voorafgaande oorzaken die, als je ze lang genoeg volgt, teruggaan tot voor zijn geboorte, en dus tot gebeurtenissen waarvoor hij op geen enkele wijze verantwoordelijk kan worden gehouden’. Bertrand Russel

Want laten we eerlijk zijn, wat hebben deze ‘onhandelbare’ kinderen vaak meegemaakt. Soms lopen ze zelfs al trauma’s op in de baarmoeder doordat de moeder medicijnen heeft moeten slikken (in mijn geval), of heeft gerookt, alcohol heeft gebruikt of ergere dingen zoals drugs (ja, wiet is ook een drug) en niet al te gezond heeft gegeten (‘junkfood’). Of dat de moeder tijdens de zwangerschap heeft bloot gestaan aan enorme stress door bijvoorbeeld een traumatische ervaring zoals een scheiding, de dood van een geliefd persoon, een ziekenhuisopname of enorme familieruzies (in mijn geval), you name it!

Genen spelen ook een hele belangrijke rol in de hersenontwikkeling van het nog ongeboren kindje. Vaak zie je dan ook bij deze kinderen een familiegeschiedenis waarin overmatig alcoholgebruik, nicotinegebruik, drugsgebruik, verslaving aan medicijnen, een slechte voeding-en levensstijl een grote rol hebben gespeeld. Ik wist op het moment dat ik zwanger werd ook niet dat de levensstijl van mij, mijn familie, mijn oerfamilie en mijn oer, oerfamilie zoveel invloed zouden hebben op het uiteindelijke gedrag van mijn zoon. Achteraf realiseerde ik me dat gelukkig wel waardoor ik hem veel ‘foute keuzes’ heb kunnen vergeven. Mocht je hier meer over willen lezen dan raad ik je het boek aan van Dick swaab. Ons creatieve brein.

Deze hersenonderzoeker schrijft ook over het feit hoe belangrijk het is dat het kind in een stimulerende, inspirerende omgeving opgroeit zodat de hersencellen voortdurend nieuwe verbindingen kunnen aanmaken ( nee, de hele dag voor de computer laten zitten of op zijn of haar telefoon want dat is ook een computer, valt niet onder stimulerend en al helemaal niet onder inspirerend). Deze meneer zegt dat op de leeftijd van vier jaar alle volwassen hersencellen al in het brein aanwezig zijn, er komen er niet meer bij, wel gaan die hersencellen onderling steeds nieuwe verbindingen aanmaken. Daaruit trok ik de conclusie dat, wanneer ik (en trouwens ook mijn zoon) het moeten doen met de hersencellen die we tot aan ons vierde levensjaar hebben ontwikkeld, we daar wel heel zuinig op mogen zijn want wat eenmaal beschadigd raakt (door alcohol, drugs, nicotine, slechte levensstijl, teveel straling e.d) krijgen we niet meer terug en dat is dan weer nadelig voor de hersenontwikkeling van mijn zoon’s nageslacht. Pffff…..wat is ouderschap toch een verantwoordelijke baan 😉

Diegenen die het voorrecht hebben te weten, hebben de plicht te handelen. Albert Einstein.

Advertisements

8 thoughts on “La Tête Haute (kop op).

 1. Hallo Marion,

  Tijdens het zoeken naar bijnierproblematiek op het grote wijde web kom ik op jouw website terecht. Net als jij heb ik een jarenlange zoektocht achter de rug. En wat hebben we verder veel overeenkomsten! Mijn eigen zoektocht naar gezondheid, die van mijn zoon (inmiddels 20 jaar) met gedragsproblematiek. Ik herken zoveel in wat je weergeeft over die moeizame jaren van onwetendheid. Ondanks moeilijke tijden met mijn zoon heb ik altijd geprobeerd de hartenband met hem te behouden. Dat hij weet dat hij ondanks turbulente tijden altijd bij ons terecht kan. Die basis is onbetaalbaar.

  En laat ‘Onder moeders vleugels’ nu mijn favoriete jeugdboek zijn!
  Recentelijk ben ik erachter gekomen dat hormonen een ongelofelijk belangrijke rol spelen (daarbij getriggerd door voeding, stress en wat je zoals meemaakt in je leven). In mijn geval bijnieruitputting en een trage schildklierwerking. Maar er gloort hoop, er is licht aan het einde van de tunnel! Jouw website is een inspirerende informatie-bron, en een feest der herkenning voor mij. Fijn dat je deze zo belangrijke informatie met ons deelt via je website.
  Klopt het dat je niet meer actief op FB bent?

  Met hartelijke groet,
  Anna

  • Hallo Anna

   Om te beginnen wil ik je eerst van harte welkom heten op mijn blog en hartelijk bedanken voor het delen van jouw enthousiasme.
   Voor mij is dat iedere keer weer een bevestiging dat ik blijkbaar niet de enige moeder ben die zich ‘al heel wat af heeft gestruggeld’ in haar leven (en moeizaam waren ze beslist die jaren)!
   Ik vind het vooral fijn dat je zegt dat mijn website voor jou als een inspirerende informatiebron dient want dat is stiekem ook mijn bedoeling ervan.

   ook superfijn om te horen dat wij zoveel overeenkomsten hebben wat onze gezondheid (en die van onze zonen) betreft.
   Hoe gaat het nu met jouw zoon?
   Hij boft maar met jou als moeder, een moeder die het hele plaatje ziet en niet alleen maar naar het (problematische) gedrag van haar zoon kijkt, dat doet me echt goed om te horen.

   Ik weet van mijn zoon (ik krijg het nu herhaaldelijk bevestigd door hem) dat het cruciaal is voor zo’n jongen om te weten dat er een plek, een persoon is, waar en bij wie hij zichzelf kan en mag zijn.
   Ik zou bijna zeggen: van levensbelang!
   Precies dat kan het verschil maken tussen ‘dwalen’ of geheel ontsporen als je begrijpt wat ik bedoel.

   Mijn zoon wist in zijn moeizaamste uurtjes altijd: er is thuis iemand die op mij wacht, me niet veroordeelt, begrip heeft voor mijn situatie en die luistert.
   Vooral dat laatste want man……wat zitten ze vol van alle indrukken die ze tijdens die turbulente jaren opdoen en wat zitten ze vol vragen…..en wat liggen ze vaak met zichzelf (en hun eigen gedrag) overhoop.

   Vooral tegenwoordig is het in de buitenwereld vaak geen lolletje meer als je ziet waar ze allemaal in mee moeten kunnen komen (groepsdruk),dat zijn absoluut geen onschuldige dingen meer hoor (en ik ben wat dat betreft wel iets gewend vanuit mijn eigen jeugd, zoals je misschien ergens hebt kunnen lezen was ik ook geen lieverdje en heb ik er ook op los geëxperimenteerd).

   Die basis, dat jij jouw zoon het gevoel geeft dat hij altijd bij jou terecht kan, is echt onbetaalbaar, dat zeg je goed.

   Het klopt, ik zit niet meer op Facebook.
   Ik ben eigenlijk geen fan van Social Media, ik wil mijn wereldje opzettelijk klein en overzichtelijk houden maar ik heb me destijds toch over laten halen om op Facebook te gaan.
   Dan zou ik meer lezers krijgen en Likes, pffff…..op het laatst had ik er een dagtaak aan om iedereen tevreden te houden en het leidde me af van waar ik echt mee bezig wilde zijn (goed voor jezelf en je gezin zorgen kost nu eenmaal veel tijd).

   Vandaag krijg ik weer bevestigd dat als het de bedoeling is dat mensen mijn blog lezen zij ‘hem’ ook zonder Facebook vinden.

   Nogmaals heel erg bedankt voor je spontane reactie en ik hoop dat je nog veel plezier zult hebben bij het verder lezen op mijn blog.

   Hartengroetjes van Marion

   • Hoi Marion, bedankt voor je reactie. Ben inmiddels bezig met al je posts te lezen vanaf het begin 🙂 Elke dag een paar en ik vind het fijn om te lezen. In één van de posts kwam de pdf van Mike Donkers over bijnieruitputting naar voren; helaas werkt de link niet meer en ik kan het document ook niet via google achterhalen. Ik wil het graag hebben om te laten lezen aan mijn zoon om hem zo bewust te maken dat zijn klachten een oorzaak hebben die hormonen-gerelateerd zijn. En hem op die manier te motiveren zijn eetpatroon aan te passen 🙂
    Heb jij deze pdf voorhanden en zoja is het mogelijk deze door te sturen naar mijn emailadres op postma.anna@gmail.com? Zou echt super zijn. Met vr groet, Anna

   • Hoi Anna,

    Dat wist ik helaas niet dat de link niet meer werkte.
    Heel hartelijk bedankt voor het melden.
    Hier is een nieuwe link, ik hoop dat deze wel werkt.
    http://www.voedingisgezondheid.nl/Bijnieren_ebook.html
    De site van deze mevrouw is trouwens ook heel erg de moeite waard om te lezen.
    Ik wens je heel veel succes met het stimuleren en inspireren van je zoon om hem zo tot een gezonder eetpatroon aan te sporen (petje af hoor want het is geen makkelijke opgave).
    Maar laatst las ik een goeie: Hoe spel je liefde?
    Hier komt-ie dan:
    T-I-J-D en daar is wat mij betreft alles mee gezegd.
    Want liefde geven kost nu eenmaal tijd en als je als liefhebbende moeder ziet dat die jongen op dat gebied niet goed bezig is dan kun je al bijna niet anders dan daar ook liefdevol naar te handelen, zodat hij in ieder geval thuis zijn ‘brood’nodige hersen-en zenuwstelsel-en weefsels-botten-en organen voedende voedingsstoffen binnen krijgt want het is nu eenmaal veel te belangrijk om dit zomaar te verwaarlozen.
    Voor de meesten van ons werd toch ook vroeger goed gezorgd?
    Mijn moeder kookte tenminste nog iedere dag, alleen op Zaterdag niet maar dan had ze ook altijd nog wel een kop soep achter de hand ( van vers getrokken bouillon welteverstaan).
    Misschien wat teveel informatie maar als ik eenmaal op de s(preek)stoel zit kan ik wat dit thema betreft bijna niet meer stoppen.
    Het is nu eenmaal mijn passie om moeders enthousiast te krijgen voor het moederschap het is zo’n belangrijke en verantwoordelijke baan waar veel meer bij komt kijken dan ‘ze eventjes op te voeden tussen de soep en de aardappelen door’ waarbij die soep en die aardappelen dan vaak ook nog ontbreken 😉
    Als je nog vragen hebt stel ze gerust.
    Hele vriendelijke groetjes terug van Marion

   • Hoi Marion,
    TIJD is inderdaad een belangrijk element. Heb ook gemerkt in de praktijk dat het werkt.
    We zijn bezig ons voedingspatroon om te buigen naar het WP-principe (waar ik ook echt de meerwaarde van zie omdat het zelfs voor een leek logisch in elkaar steekt, nog afgezien van de goede ervaringen). Het enige is dat zowel ikzelf als mijn zoon een koemelk/lactose-tolerantie hebben (nog recentelijk vastgesteld dmv bloedonderzoek via natuurarts). Dus …… hoe hier mee om te gaan? Hartelijk groeten, Anna

   • Tja, dat is lastig omdat iedereen anders reageert.
    Maar ik heb gehoord (en gelezen) dat als mensen biologische rauwe melk gaan drinken, en dan vooral gefermenteerde producten van rauwe melk zoals joghurt en kefir, de meeste mensen geen last blijken te hebben van lactose-intolerantie.
    Waar de meeste mensen allergisch voor zijn is voor het pasteurisatie-proces van de melk.
    Lees dit bericht maar eens:
    http://www.voedingisgezondheid.nl/melk.html

    Hartelijke groetjes van Marion

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s