Indiase Pompoen-Preisoep met Kokosmelk en Crème Fraîche

DSCN1524

Hoe vinden jullie mijn zelf geteelde pompoen? Waarschijnlijk reusachtig. Dat vond ik ook en het heeft dan ook even geduurd voordat ik er iets mee kon zeg maar.

Andere jaren teelde ik altijd Hokkaido pompoenen, die zijn kleiner en beter in gerechten te verwerken. Ook dit jaar was ik weer vast in de veronderstelling dat ik zaadjes van de hokkaido-pompoen had gekocht, maar tot mijn grote verbazing kwam opeens deze ‘ huge ‘ pompoen tevoorschijn.

Afgelopen week heb ik dan toch maar de stoute schoenen aangetrokken, en ben ik aan de slag gegaan om zelf wat recepten te bedenken met (veeeeel) pompoen erin.

Het zijn drie gerechten geworden:

  • Pompoenstoofschotel met gehakt en (konijnen)lever (de konijnenlever was nog over van het konijn, dat ik alvast voor de kerstdagen had bereid en ingevroren). De lever zat netjes bij het konijn verpakt en ik vond het zonde om er niets mee te doen. Het is een heerlijk gerecht geworden. Maar je kunt de lever uiteraard ook weglaten 😉 

  • Spicy pompoen-banaan-cake (hoewel de structuur niet echt cake-achtig aandeed) maar de smaak was wel heel lekker en handig om de volgende dag als lunch mee te nemen.

  • En een pompoen-preisoep (deze dus) met veel Indiase kruiden, kokosmelk en crème fraîche ( Weston Price zou trots op me zijn) 🙂 . Het grappige is dat de soep een beetje uitziet als erwtensoep, dus als je kinderen wel graag erwtensoep eten maar geen pompoensoep, dan zou je ze met deze soep (volgens mij) heel goed kunnen foppen. Zelfs mijn zoon vond hem heerlijk en dat wil wat zeggen want hij háát pompoensoep. Aangezien hij dol is op Indiase kruiden heb ik daar mijn voordeel mee gedaan.

Laat ik beginnen met het recept voor de soep.

DSCN1531

Ingrediënten:

  • 1 kilo pompoen

  • 1 stang prei

  • 1 dikke ui (gesnipperd).

  • 3 flinke tenen (geperste) knoflook, en dan bedoel ik echt flinke.

  • 1 dessertlepel vers geraspte gember

  • Japanse sojasaus

  • cayennepeper naar smaak.

  • 1 theelepel kerrie masala poeder

  • 1 theelepel kerrie (Engels).

  • 1/2 theelepel koriander poeder

  • 1/2 theelepel kardemom poeder

  • maggiplant (lavas). Liefst vers maar is ook gedroogd verkrijgbaar.

  • ongeveer 1 eetlepel Keltisch zeezout. Maar blijf zelf even proeven, begin met iets minder dan kun je naderhand altijd nog wat zout toevoegen.

  • 1 bekertje crème fraîche

  • 1 groot blik kokosmelk

  • Klont roomboter

Benodigdheden:

Staafmixer of keukenmachine.

Bereidingswijze:

  • Pompoen wassen, eventueel schillen (ligt aan pompoensoort) en in grove stukken snijden.

  • Prei wassen en in stukken snijden.

  • Pompoen en prei samen in ongeveer 20 à 30 minuten gaar stomen of koken. Het kookvocht bewaren om later de soep mee te verdunnen.

  • Smelt een flinke klont roomboter in een soeppan.

  • Fruit de ui totdat het glazig is.

  • Voeg dan de vers geraspte gember toe en laat dat ook even mee fruiten.

  • Voeg alle 6 kruidensoorten toe. Laat dit even mee verwarmen zodat de smaken (en geuren, héérlijk….) goed vrijkomen.

  • Voeg dan pas de geperste knoflooktenen erbij en laat heel eventjes fruiten.

  • Schenk een scheutje sojasaus erbij zodat het geheel niet aanbrand.

  • Doe de gaar gekookte pompoen en prei stukken bij het kruidenmengsel in de pan.

  • Voeg het zout toe.

  • Schenk daar het blikje kokosmelk bij.

  • Dan met de staafmixer (of in een keukenmachine) alles heel fijn pureren en goed laten verwarmen.

  • Verdun de soep met het opgevangen kookvocht totdat hij de gewenste dikte heeft.

  • Tijdens het opdienen een eetlepel crème fraîche erdoor en smullen maar…..

Mocht je je kinderen willen foppen en laten voorkomen alsof het erwtensoep is doe er dan een biologische  rookworst doorheen 😉

 

4 thoughts on “Indiase Pompoen-Preisoep met Kokosmelk en Crème Fraîche

  1. Vandaag gemaakt, maar wat eigen ideeen toegevoegd. Paar citroenblaadjes meegekookt op het eind, sap van een halve citroen op het eind erbij en blokjes even gekookte kabeljauw op het eind er in. Heerlijk. Echt hde lekkerste pompoensoep die ik ooit gegeten heb.

Leave a reply to Marion Cancel reply