Goed Gevuld Feestsoepje Van Ossevleesch

DSCN1467

Vanochtend stond ik al vroeg in de keuken om een (oud) soort feestsoepje te maken. Omdat soep eten heel gezond, en soep maken heel gezellig is, geef ik jullie daarom mijn oma’s recept voor Ossenstaartsoep. Mijn oma was van eind 1800 ;-) 

Deze soep kwam bij ons meestal alleen met hoogtijdagen ( zoals tijdens het kerstdiner) op tafel.

Ossenstaartsoep  is een soep die wordt getrokken van de staart van een os, stier of koe. De staart van het rund geeft een voortreffelijke bouillon. De reden daarvan ligt voor de hand. De staart van het dier is vrijwel onafgebroken in beweging geweest en mede daardoor bevat het spiervlees veel extratie-stoffen. Omdat de staart veel smaak (en vet :-)) afgeeft, kun je hier een krachtige soep van maken. Door de staart lang te koken op een laag vuur, wordt het vlees lekker mals en valt het zo van het bot. Dit vlees kan dan weer in de soep verwerkt worden.

Voordat je begint te roepen dat je in de supermarkt geen ossenstaart kunt vinden: bij ok-vlees.nl kun je het bestellen, samen met al je andere beestenbotten om heerlijke, gezonde, mineraalrijke , HARTIGE (goed voor hart-en bloedvaten) soepen van te maken.

Het maken ervan kost wat tijd maar daarom smaakt het dan ook wel veel beter dan soep uit een pakje. Natuurlijk maak ik weer een gigantische portie want voor een litertje soep maak ik me niet moe. Ik vries de soep alvast in, voor de feestdagen bijvoorbeeld.

Ingrediënten:

  • 1 ossenstaart (in stukken).

  • 50 gram gerookt spek

  • flinke klont boter

  • 1 ui, gesnipperd

  • prei in stukjes

  • bleekselderij in stukjes

  • wortelen in stukjes

  • 4 takjes grof gesneden peterselie

  • 2 eetlepels fijngehakte peterselie

  • bladselderij, grof gesneden

  • lavas/ maggiplant

  • laurierblad

  • mespunt gedroogde tijm of 1 takje verse tijm

  • 6 zwarte peperkorrels, gekneusd

  • 21/2 eetlepels Keltisch zeezout 

  • 1 à 2 biologische groentebouillon-tabletjes (zonder smaakversterkers).

  • Appelazijn

  • eventueel 2-3 eetlepels Madeira

Bereidingswijze:

DSCN1453

  • Snijd het spek in kleine stukjes.

  • Verhit de boter in een braadpan en bak het spek hierin uit.

  • Voeg, zodra de spekstukjes bruin kleuren, de stukken ossenstaart toe en laat deze onder voortdurend omscheppen eveneens bruin worden.

  • Voeg daarna de uisnippers, peterselie, bladselderij, lavas, laurierblad, tijm en peper toe. en schep het geheel nog zolang om tot ook de uisnippers wat kleur hebben gekregen.

  • Giet ( om een grote portie soep te maken) 8 liter water in een pan. Voor een kleinere hoeveelheid soep kun je uiteraard wat minder water gebruiken.

  • Schenk een scheut appelazijn in het water. Hierdoor komen de mineralen uit de botten beter vrij.

  • Voeg het keltisch zeezout en de bouillontabletten toe. Begin eerst met één en proef naderhand aan de bouillon of er nog wat bij moet.

  • Breng het water aan de kook.

  • Doe de gebakken ossenstaartstukken met bijbehorend vet, uien en kruiden in de pan met water.

  • Temper de warmtebron en laat het geheel 4 uur trekken (totdat het vlees bijna van de botten valt).

  • Schuim de oppervlakte regelmatig af.

  • Haal, als de soep lang genoeg heeft getrokken, de ossenstaart-delen uit de pan en snijd het vlees klein.

  • Voeg de stukjes prei, wortel en bleekselderij aan de bouillon toe en laat de groenten gaar worden.

  • Proef of de smaak van de soep hartig en pittig genoeg is, voeg anders nog wat zout en peper toe. 

  • Voeg tot slot de Madeira toe.

Om het extra feestelijk ( en Weston Price achtig te maken) kun je tijdens het serveren van de soep  wat slagroom of zure room in de soep doen, met daar bovenop een beetje koek/speculaas kruiden.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s