Gehaktballen in Garam Masalasaus

DSCN1460

Voor 4 personen.

Ingrediënten voor de balletjes.

  • 500 gram  half om half gehakt of rundergehakt (dat is een kwestie van smaak).

  • 1 ui (gesnipperd).

  • 2 teentjes knoflook (uitgeperst).

  • 2 theelepeltjes verse geraspte gember

  • 1 rauw ei

  • 2 eetlepels (spelt) paneermeel

  • 2 theelepels kerrie masala poeder

  • (Keltisch) zeezout naar smaak

  • Kokosolie, reuzel of palmvet om in te bakken.

Bereidingswijze gehaktballen:

  • Kneed alle ingrediënten goed door elkaar.

  • Rol hier balletjes van.

  • Bak ze in kokosolie, reuzel of palmvet op middelhoog vuur rondom bruin en gaar.

  • Haal ze daarna uit de pan en leg ze apart.

Ingrediënten voor de garam masala saus.

  • 2 uien (grof gehakt).

  • 2 eetlepels verse gember

  • 1 eetlepel verse knoflook (uitgeperst).

  • 3 kaneelstokjes

  • 3 kruidnagels

  • 1 laurierblaadje

  • 1 theelepel kardemompoeder of 1 kardemompeultje

  • 1 blikje gepelde tomaten

  • 2 theelepels kerrie masala poeder

  • 1 theelepel kurkuma

  • 1/2 theelepel komijn

  • 1/2 theelepel koriander

  • 1/2 theelepel chilipoeder.

  • (Keltisch) zeezout naar smaak.

  • Optioneel een scheut sojasaus.

Bereidingswijze saus:

  • Fruit de uien in het overgebleven vet van de gebraden gehaktballetjes tot ze glazig zijn. Voeg er eventueel nog wat bakvet bij.

  • Voeg dan de verse gember toe en fruit dat even mee.

  • Strooi dan de kurkuma, kerrie masala, koriander, komijn, chilipoeder en kardemom erbij en laat dat heel eventjes warm worden zodat de smaken vrij komen.

  • Dan pas de uitgeperste knoflook toevoegen en heel eventjes verwarmen.

  • Voeg dan de gepelde tomaten toe en optioneel een scheutje Japanse sojasaus.

  • Mocht de saus iets te dik zijn dan kun je er eventueel een beetje water bij doen om het geheel iets te verdunnen (maar echt niet teveel).

  • Vervolgens, de kaneelstokjes, kruidnagels en het laurierblaadje aan de saus toevoegen.

  • Laat dit geheel ongeveer 10 minuten sudderen en leg dan de gehaktballen in de saus.

  • Laat de gehaktballen goed warm worden in de saus.

  • Dien het gerecht dan op met bijvoorbeeld basmatirijst, komkommersalade en gestoomde broccoli.

Mocht je geen tomaten willen eten dan kun je de tomaten vervangen door een groot blikje kokosmelk.

2 thoughts on “Gehaktballen in Garam Masalasaus

    • Dank je Annemarie.
      Spelt paneermeel koop ik in een natuurvoedingswinkel in Duitsland van het merk Bauck Hof.
      Gelukkig woon ik dichtbij de grens want in Duitsland hebben ze veel meer keuze in spelt-artikelen dan hier.
      Groetjes Marion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s