Wat Drinken We Met De Kerst?

DSCN1439

Als het aan mij lag dronk iedereen alleen nog maar biologische appelcider of kruidenwijn tijdens de feestdagen.

Ik ben net terug van de natuurvoedingswinkel met mijn (volgeladen) boodschappenkarretje ( waar mijn man eerst niet aan wilde maar nu toch wel heel erg blij mee is ) ūüėČ

Het scheelt ons toch een hele hoop gesjouw met boodschappentassen zo rondom de feestdagen.

Enfin, de (alcoholische) buit is binnen. Schrik niet want dit doen we normaal nooooit, en waarom met de feestdagen dan wel is mezelf ook compleet een raadsel, maar oké het maakt alles toch net ietsje feestelijker zullen we maar zeggen.

Appelcider tijdens de feestdagen is hier in huis inmiddels een ware familietraditie geworden, en omdat het zo gezond is wil ik er best een paar woordjes aan vuil maken.

DSCN1441

Appelcider heeft bubbels en is heerlijk als alternatief voor champagne, ik vind het zelfs lekkerder dan wijn (of bier gatsie…). Ook niet onbelangrijk: cider bevat beduidend minder calorie√ęn dan wijn ūüėČ

Qua smaak kan het prosecco met gemak verslaan (vind ik dan). Er zit maar een h√©√©l klein beetje te verwaarlozen alcohol in (2%) die is ontstaan door de natuurlijke gisting van de appels, dus misschien voor √©√©n keertje ook geschikt voor iets oudere kinderen ūüėČ

Mijns inziens kan het voor een keertje geen kwaad want in de 14e eeuw werden kinderen zelfs in cider gedoopt omdat dat schoner was dan ze in water te dopen. Een beetje (biologische) appelcider lijkt mij in ieder geval vele en vele malen gezonder voor kinderen dan frisdrank.

Cider is net als zijn basisingredi√ęnt een glutenvrij natuurproduct en een smakelijk¬†alternatief voor Coeliakie pati√ęnten die geen¬†bier mogen, of een alternatief zoeken voor wijn.

Appelcider is een natuurproduct dat is ontstaan door het fermenteren van appels.  In de oudheid werd cider al als een zeer gezond product beschouwd, dat aangewend werd voor de bestrijding van verschillende aandoeningen.

Bron van onderstaand artikel.

Tegenwoordig zijn er veel onderzoeken gedaan naar de positieve werking van een glas appelcider.  Zo bevat cider onder andere een hoog ijzer gehalte wat nodig is voor de aanmaak van weefsel en bloed. Wetenschappers hebben tevens bevestigd dat er hoge niveau’s van de gezondheidsbevorderende antioxidanten aanwezig zijn in cider. Deze stoffen beschermen tegen bepaalde ziekten als hart en vaatziekten, Alzheimer en Parkinson.  Ook wordt appelcider in de medische wereld gebruikt bij de behandeling van suikerziekte of diabetes. Appelcider kan namelijk een positief effect hebben op suiker- en cholestorolgehalte in het bloed.

Per liter is er 3 gram polyfenolen aanwezig (plantaardige antioxidanten) waardoor cider net zo gezond / nog gezonder is dan rode wijn. De gunstige waardes zitten vooral in ambachtelijk gemaakte cider oftewel real cider. Deze is vele male hoger dan die in gewone appelsap of industri√ęle ciders.

Wetenschappers van de universiteit van Glasgow noemden cider drinken onlangs even gezond als appels eten. Nutrionists raden een gezonde voeding aan met voldoende antioxidanten.  Zou cider de nieuwe superdrank kunnen worden? Een geruststellende gedachte: Matig alcoholgebruik past dus prima in een gezonde levensstijl.

Ik kies bewust voor biologisch-dynamische appelcider. 

Hier vind je meer informatie over het bedrijf waar deze appelcider wordt gemaakt.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s