Zorg dat je erbij komt…..

Ik voel ineens een peptalk opkomen dus ik steek maar meteen van wal.

Wacht niet totdat je ziek wordt met het veranderen van je levensstijl maar werk preventief.

Een mens verandert meestal pas echt zijn gedrag inzake gezondheid als hij wordt geconfronteerd met ziekte, dan pas worden zijn ogen geopend. De ziekte maakt op niet mis te verstane wijze duidelijk, dat het tijd wordt om een andere weg in te slaan, maar je kunt de problemen beter vóór zijn toch?

Je lichaam veroorzaakt een crisis (ziekte) om bij jou een omwenteling op gang te brengen, blijkbaar is dat nodig om je levensstijl te veranderen. Als je geluk hebt krijg je de kans om de schade te herstellen, heb je pech dan sloopt de ziekte je.

Oude ongezonde (voedings) patronen doorbreken kan een gevoel van weerstand oproepen en het kan je spanning opleveren. Vaak veroorzaakt het zelfs een gevoel van onmacht. Je kan het gevoel hebben dat je ‘op de wip ‘ zit. Je wilt wel iets veranderen in je levensstijl, maar voelt je nog niet bij machte om ook daadwerkelijk die stappen te zetten en die hindernissen te nemen, die nodig zijn om de juiste veranderingen door te voeren.

Dit is de lastigste fase, alle begin is moeilijk!

Om dit gevoel te doorbreken is het belangrijk dat je de eerste stap naar gezondheid zet. Begin gewoon!!!! Zet een kleine stap in de gezonde richting. Kijk wat het met je doet en neem dan pas de volgende stap.

Als je de verantwoording over je gezondheid in eigen hand gaat nemen, treedt er een verschuiving op in je denken. Zeker als je goede resultaten bereikt geeft dat een enorme ‘kick’. Hierdoor komt veel positieve energie vrij die veel verder reikt dan alleen het verbeteren van je gezondheid. Het geeft een gevoel van onafhankelijkheid, en het gevoel dat je de regie  over je leven voor een groot deel in eigen hand hebt.

Als je aan het begin staat van dit omwentelingsproces ontstaan er eerst conflicten in jezelf.

  • Je denkt dat je niet over genoeg geld beschikt om de veranderingen door te voeren en om biologisch te gaan eten.

  • Je denkt dat je geen tijd hebt om gezonde voeding klaar te maken.

  • Je denkt dat je jouw gezin niet ‘meekrijgt ‘.

  • Jonge mensen die iets aan hun levensstijl willen veranderen denken dat ze hun ouders niet zover krijgen om gezond te gaan eten (ja, dat komt voor).

  • Kortom je gelooft er heilig in dat het je aan de juiste middelen ontbreekt, je gelooft er niet in, je verkrampt, je krijgt stress en dat kan er weer voor zorgen dat je de kont tegen de krib gooit. Daardoor laat je maar weer alles op zijn beloop in afwachting op de volgende (meestal nog grotere) crisis.

Die verkramping komt voort uit het feit dat we alle veranderingen te snel willen doorvoeren, we willen alles ( het liefst metéén) onder controle hebben. We gunnen ons de tijd niet en geven ons geen ruimte om in dat proces te groeien. We hebben geen geduld en willen alle veranderingen het liefst de volgende week al doorgevoerd hebben.

Dit mag je jezelf eigenlijk niet aandoen. Het veroorzaakt nog meer stress voor je lichaam en het brengt je alleen maar verder van huis (als je niet uitkijkt zelfs tot in het ziekenhuis). Dus niet panikeren.

Een ongezonde levensstijl ontstaat niet van vandaag op morgen, het zit heel diep, dit te veranderen heeft tijd nodig (en liefde en begrip voor jezelf). Gun jezelf de ruimte en de tijd om die kleine stapjes, op weg naar een gezonde levensstijl, te zetten.

Probeer niet al bij het eindpunt te starten maar begin van onderop. Wordt creatief en blijf vooral lief voor jezelf. Er zijn je al zoveel mensen voorgegaan, die ook dachten dat ze ‘het’ niet in zich hadden om te kunnen veranderen en hun is het ook gelukt. Kijk anders maar naar mij. Denk niet ‘ik kan het niet ‘ want als ik het kan kan iedereen het.

Houdt er rekening mee dat je aan het begin van het omgooien van je voedingspatroon en levensstijl kunt worden uitgelachen, niet serieus wordt genomen, zelfs kunt worden tegen gewerkt en/of kunt worden genegeerd. Vaak het ergst door de mensen in je omgeving die jou het meest na staan, maar door stug vol te houden en te volharden dwing je uiteindelijk toch respect af.

Onthoud dit, je doet het niet voor anderen maar voor jezelf (en ik hoop ook voor de gezondheid van je gezin). Gebruik alle hulp die je nodig hebt (boeken, internet, lezingen en gelijkgestemden) en dan komt uiteindelijk de dag dat al deze veranderingen je geen stress meer opleveren maar heel, heel veel levensvreugde. 

Het grote voordeel dat je te wachten staat is dat je over het algemeen overal veel beter tegen opgewassen bent. Met het veranderen van je levensstijl veranderd ook je instelling en mentaliteit. De conflicten in jezelf (en met je omgeving) en je negatieve overtuigingen van: geen tijd, geen geld, geen juiste middelen, geen ZIN verdwijnen als sneeuw voor de zon en maken plaats voor LEVENSZIN.

Het aantal mensen dat hun voeding-en levensstijl veranderd groeit met de dag, dus zorg dat je erbij komt…want dat is gezond voor lijf en leden en….het zorgt ervoor dat je het zinkende schip niet vroegtijdig hoeft te verlaten 🙂

Ben je nog steeds niet overtuigd dat het de moeite waard is om gezond te gaan eten? Bedenk dan dat de tijd is aangebroken dat gezond voedzaam voedsel weer alleen bestemd wordt voor de ‘rijke ‘, de ‘armen’ moeten zich maar tevreden stellen met de zwaar bewerkte verarmde gedenatureerde ‘voeding’ uit de supermarkt of een goedkope hap van Mc Donalds. En je wilt toch zeker bij de rijken horen? 

Leave a comment