Baas in eigen Buik

Afvallen Buik

Niet schrikken, dit artikeltje gaat over voeding en niet over dat andere.

Zo, we zijn weer terug van weggeweest. Wat ben ik blij dat ik weer thuis ben, niet vanwege de vakantieplek, die was uitstekend. We hebben namelijk huizenruil gedaan met mijn schoonzus die in Vlissingen woont. Daar was totaal niets op aan te merken, Zeeland is, zeker met dit weer, een stukje paradijs op aarde.

De reden dat ik blij ben dat ik weer thuis ben is, dat ik het (nog steeds) moeilijk vind om ook tijdens mijn vakantie redelijk gezond te blijven eten. Ook op vakantie wil ik namelijk zelf blijven bepalen wat ik in mijn mond  en buik stop. Vooral nu we in Nederland zijn gebleven vond ik het extra moeilijk.

Normaal zijn we gewend om tijdens onze vakantie toch zeker wel een paar keer te gaan uit-eten (voor mij het ultieme vakantiegevoel) maar daar is deze keer niet veel van gekomen. Doodeenvoudig omdat er te weinig gezonde gerechten op de kaart stonden. In die gerechten zaten tevens ook nog eens veel teveel koolhydraten wat niet bevorderlijk is voor een platte buik. Misschien had ik meer geluk gehad als ik iedere dag in een vier sterren restaurant had kunnen gaan eten, maar wie kan dat nou betalen? Ik in ieder geval niet.

Vorige jaren zijn we steeds naar Zuid-Duitsland op vakantie gegaan, als echte ‘Wapper’ ( iemand die hoofdzakelijk volgens de richtlijnen van Weston A.Price eet) zit je daar best goed. Bij de boer rauwe melk halen is daar heel normaal, ook gooien ze je er dood met rauw-melkse kazen. In de (vr) eettenten wordt nog ‘gründlich’ gekookt, een beetje zoals vroeger bij ons moeder thuis. De oma’s van het gezin zijn dan ook vaak de kokkins in de restaurants, en verdedigen hun ‘ gutbürgerliche küche’, met hand en tand, en een vuile schort 😉 

Als je op vakantie in Zuid Duitsland baas in eigen buik wilt blijven, staan er genoeg ( met veel liefde) huisgemaakte gezonde alternatieven op de menukaart zoals:

 • Stoofpotten.

 • Strammer Max.

 • Natuuryoghurt met vers fruit.

 • Käsekuchen (mag voor een keertje) in alle soorten en maten.

 • Geschnetzeltes bereid met slagroom.

 • Desserts van Mascarpone met blauwe bessen.

 • Käsespätzle, oké daar zit witmeel in maar ook veel kaas 😉

 • Omeletten in alle geuren en kleuren met veel verschillende groenten erdoor.

 • Verschillende soorten quiche, ook wel weer met wat bloem , is witmeel, is koolhydraten, is foute boel, maar hoofdzakelijk bestaat de quiche toch uit eieren, roomboter en slagroom.

 • Verse groenten te kust en te keur, zelfs de soepen worden er vaak nog zelf gemaakt van eigen bereide bouillons.

In Zuid Duitsland durven mijn man en ik het nog wel aan om in een restaurant te gaan eten maar hier in Nederland is het een andere zaak, als het tenminste betaalbaar moet blijven. Ik heb het hier over een doorsnee restaurant, uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel.

In Nederland zijn we meestal afhankelijk van een menukaart waarop een hele waslijst prijkt aan:

 • Broodjes

 • Pasta’s

 • Wraps

 • Kroketten

 • Bitterballen

 • Minisnacks

 • Kipnuggets

 • Tosti’s

 • Frieten mèt…..saté, hamburger en dergelijke.

 • Soepen uit pakjes vol met E-nummers ( heb ik uit zéér betrouwbare bron vernomen ).

 • Met de groenten die op de kaart staat is vaak ook al geen eer te behalen omdat die meestal niet verder reikt dan champignons, uien, paprika en als je geluk hebt boontjes en wat (fantasieloze) sla.

Over de kindergerechten op de Nederlandse menukaart wil ik het nog niet eens hebben. Meestal blijft voor de kinderen niets anders over dan maar patat te eten.

Nou kan ik mijn heil natuurlijk wel gaan zoeken in salades, maar om op vakantie iedere dag een salade te ‘moeten’ eten? Nou nee, liever niet. 

Gezellig iets gaan drinken op een terrasje heeft voor mij ook al zijn glans verloren want als ik aan de serveerster vraag: “Heeft u ook iets gezonds te drinken “? wordt er eerst verbaasd gelachen en dan moeten ze heel lang en diep nadenken. Vervolgens wordt er dan wat binnensmonds gemompeld en komt ze niet verder dan een schampere appelsap. Aangezien ik appelsap niet bepaald beschouw als zeer stemming verhogend, zoek ik mijn heil dan maar (weer eens) in een Spa blauw.

Hier en daar zie ik wel eens heel voorzichtig een gezonde smoothie op de kaart verschijnen, maar als ik de volgende keer kom, is hij ook weer even snel van de kaart verdwenen omdat (bijna) niemand hem besteld.

Als ik heel erg veel geluk heb kan ik genieten van een verse muntthee ( tussen de 2,75 – 3,00 euro) helaas schenken ze dan het glas niet eens helemaal vol met water, wat kost water nou helemaal vraag ik me dan af.

Nee, ik als voorstander van gezonde voeding, voel me in de meeste Nederlandse restaurants niet bepaald verwend en verwelkomd. Ik krijg ook niet het minste geringste gevoel dat er met me wordt meegedacht over hoe ik zo gezond mogelijk kan blijven.

Als ik ik dit alles zo eens bedenk heb ik eigenlijk de keuze tussen thuis blijven, of me de benen onder het lijf uitrennen, op zoek naar een plek waar ik nog enigszins gezond en betaalbaar kan eten, of ik houd het bij Zuid Duitsland. Zuid Duitsland is wat gezond eten betreft verrassend volledig en verbazend voordelig 😉 Of…..ik kook zelf.

Dat was eigenlijk geen optie want ik kook het hele jaar trouw. Ik heb ook al eens heel internet afgestruind op zoek naar ‘gezond blijven eten tijdens de vakantie’ tips maar ik moet eerlijk zeggen dat ik tijdens de vakantie geen behoefte heb aan moeilijke denkprocessen omtrent mijn voeding.

Vandaar dat ik ook geen echte tips voor jullie heb omdat ik uit ervaring weet dat ze (meestal) toch niet worden uitgevoerd 🙂

Wat ik wel kan doen is delen  hoe wij het deze vakantie op Nederlandse bodem hebben aangepakt met de voeding. Verwacht alstublieft geen spectaculaire openbaringen want die zijn er niet. Maar als je wilt weten hoe je op vakantie makkelijk, snel en goed doorvoed kunt blijven, waardoor je alle andere (zoete) verleidingen kunt weerstaan, heb je misschien iets aan mijn ervaring.

Op 10 minuten afstand van ons ‘vakantiehuisje’ lag een biologisch-dynamische boerderij (winkel), ze verkochten er werkelijk ALLES, zelfs rauwe melk.

DSCN0771

Bij het zien van al die overdadige vitamientjes bedacht ik me, hoe belachelijk ik bezig was om iedere dag tussen de 50,- en 70,- euro voor ons tweetjes te gaan neertellen voor kwalitatief slechte voeding. In ieder geval voor mindere kwaliteit dan dat ik, zeer zeker het laatste anderhalf jaar (Wap) gewend was.

Ik besloot dan ook om van mijn geijkte patroon (uit eten op vakantie) af te stappen en mijn handjes te laten Wapperen, wat me uiteindelijk heeeeel erg goed is bevallen. Wap eten tijdens de vakantie is echt niet veel werk. Het enige wat ik nodig had was een biologisch-dynamische boerderij en een flinke beurs met (vakantie) geld.

Het geld was geen probleem want uit eten gaan is tenslotte veel duurder. Het was heerlijk om daar in die winkel te staan en te kunnen kopen waar we zin in hadden. Voor 75 eurootjes had ik een flinke kar vol, inclusief vlees, kip en vis van de allerbeste kwaliteit.

DSCN0775 DSCN0774

Verder moest ik tijdens mijn vakantie een beetje inventief wezen maar vooral steeds voorop blijven stellen waarom ik ook alweer at. Namelijk om mijn lichaam

( hersenen, zenuwstelsel, hormoonstelsel, lever, hart, longen etcetera, etcetera, te VOEDEN).

Uiteraard ook om te genieten maar Wap ís genieten! Vooral van de tijd die ik op deze vakantie overhield, omdat ik niet steeds op zoek hoefde te gaan naar een restaurant met gezond voedsel.

‘s Morgens verlieten we goed gevuld ons vakantiehuisje om pas tegen de avond terug te keren, zonder ook maar een moment in de verleiding te zijn gekomen om iets ongezonds te eten. Ik moet er wel bij zeggen dat onze bloedsuikerspiegel behoorlijk stabiel is doordat we al redelijk lang gezond eten. Onze bloedsuikerspiegel is letterlijk en figuurlijk niet snel van de Wap af te krijgen 😉

Het geheim om ongezonde verleidingen het hoofd te kunnen bieden, is een stabiele bloedsuikerspiegel ( ook op vakantie dus).

Als we ‘s avonds thuis kwamen, dronken we een lekker koud glas kefir, waardoor we nog genoeg tijd over hadden om snel iets  in elkaar te flansen. Gezien de hitte, aten we meestal pas heel laat.

In de boerderijwinkel verkochten ze ook ongepasteuriseerd bier, dus toen mijn man vroeg: “heb je ook iets gezonds te drinken “? kon ik daarop antwoorden met een volmondig ja!

In totaal was ik in die week ongeveer 150 euro aan super gezonde boodschapjes kwijt. Als we waren gaan uit eten zouden we beduidend meer kwijt zijn geweest. 

Het verschil zit hem echt in de kwaliteit van het voedsel, niet in de hoeveelheid. Door de hoge voedingswaarde heb je geen last van snaai-momenten.

Als we op het strand eens om ons heen keken, was dat een hele rare gewaarwording, het had (nu) voor ons iets weg van een ‘freakshow’. Al die mensen die zich de hele dag, bijna onafgebroken, vol stopten met zoet, zoet en nog eens zoet. Als je opeens objectief naar zoiets kunt kijken zie je echt hoe verslaafd de mensen zijn aan al dat zoet. Ze moeten het echt hebben.

Zelfs de meeuwen gedragen zich als ‘suiker- en zetmeel-junks’. Zij eten tenslotte het voedsel dat mensen weggooien zoals die roze koeken, frietjes, brood en dergelijke. Zodra iemand op het strand begon met het uitpakken van zijn ‘eten’ zag je ze komen. Ze landden en bleven in de buurt, in de hoop een graantje mee te kunnen pikken. Ze stonden echt te bedelen, sommigen werden zelfs agressief. 

Bij het zien van al die taferelen (en dikke buikjes), werden mijn man en ik alleen maar meer bevestigd in het feit, dat baas in eigen buik zijn en blijven, toch wel de moeite loont.

DSCN0780 DSCN0783

Onze ontbijtjes. Rauwe melk (kefir is nog beter maar op vakantie wat veel gedoe) met een rauw eidooiertje. Vers fruit en slagroom. Zo gemaakt en zeer voedzaam. Bedenk dat rauwe eidooier ook in Tiramisu zit, dus het idee dat het vies zou zijn zit alleen maar tussen de oren.

DSCN0772

DSCN0796

Onze lunch voor onderweg. Hard gekookte eieren, blokjes kaas en worst, wat rauwkost, eventueel vers fruit en yoghurt. Maar alleen mogelijk omdat we een goede koelbox hebben met flink veel koel-elementen. Succes verzekerd en absoluut geen honger. En het kost helemaal niet veel moeite om dit klaar te maken.

Het was zelfs zo dat we vaak nog propvol zaten van het ontbijt en daardoor ‘s middags genoeg hadden aan ieder een hardgekookt eitje, wat komkommers en wat blokjes kaas of nootjes.

DSCN0861 DSCN0865

Avondeten was vaak iets eenvoudigs zoals avocado met wat hardgekookte eieren en reepjes zongedroogde tomaatjes, onder elkaar gemaakt met wat olijfolie, mayonaise en kruiden. Of we hadden genoeg aan wat (spelt) kräckers met gerookte zalm of tonijn uit blik.

We hebben ook een dag wat kip gebakken, met champignons, paksoi, veel knoflook, uien en een blikje kokosmelk erdoor, zo gebeurd en het smaakt heerlijk na een dagje strand. Geen koolhydraten erbij, gaat prima! Er zijn natuurlijk nog zat mogelijkheden maar dat is voor iedere persoon, iedere buik en iedere beurs verschillend. Laat je inspireren, ga op je vakantieplek op zoek naar een boerderijwinkel, koop daar wat je lekker vindt en maak daar iets van wat snel en eenvoudig klaar te maken is, trek daarna erop uit en kijk wat er gebeurd. Overlaadt jezelf niet met koolhydraten want dan gaat het onherroepelijk mis.

Je bent dan overgeleverd aan je piekende bloedsuikerspiegel en je bent niet langer de baas in je eigen buik. Gegarandeerd dat je jouw platte buik dan op een dag met de Noorderzon ziet vertrekken 😉

DSCN0818DSCN0816

Advertisements

6 thoughts on “Baas in eigen Buik

 1. Marion,

  Leuk om te lezen dat je toch een fijne vakantie gehad hebt. Zoals al dit artikel en de eerdere. Het klopt als een bus. Hoe bewust mensen willen leven. Echter als het om voeding gaat, dan vind men je opeens extreem of “apart'” als je hun wilt wijzen op de “voeding” die zij tot zich nemen.
  Mensen willen het liever niet weten tot het te laat is. In Duitsland hanteert men ook nog voor het bier het reinheitsgebot dus daar zit nooit E nummers in een bier. Afgezien dat deze niet Bio gemaakt zijn.

  Gezonde groet,

  Alexander

  • Hoi Alexander,

   De vakantie was inderdaad heel fijn.
   Jij zegt het eigenlijk goed, het gaat om de vraag hoe bewust iemand wil leven.
   Waarom is een mens extreem of apart als hij gezond eet vraag ik me (nu) af.
   Dat mogen die ‘andere ‘ mensen mij wel eens uitleggen.
   Ik was vroeger ( toen ik zelf nog niet zo bewust leefde) wel eens ‘jaloers ‘ op mensen die het wel konden opbrengen om zich te beheersen, geen (vr)eetbuien hadden, zich tevreden stelden met een kommetje yoghurt en wat fruit in plaats van een ijscoupe.
   Maar ik vond ze nooit extreem of apart, wel voelde ik mezelf op die momenten heel extreem en apart.
   Dat wilde ik liever niet voelen, daardoor kon ik dan wel eens schamper doen over gezond eten.
   Je weet wel van die kreten; Je leeft maar één keer en ‘je moet toch èrgens aan dood gaan ‘.

   Je confronteert die mensen eigenlijk met een hele diepe pijn in zichzelf, iets waar zij innerlijk nog niet klaar voor zijn om er iets aan te veranderen.
   Uit liefde voor hun en uit angst dat het met die mensen (misschien) niet goed afloopt wil je ze waarschuwen, maar een mens kan alleen zichzelf helpen.
   Dat is voor mij een moeilijk proces geweest waar ik doorheen ben moeten gaan.
   Nu probeer ik zoveel mogelijk mensen te inspireren en te informeren, meer kan ik (en jij) niet doen.
   Duitsland is inderdaad veel verder op het gebied van gezondheid volgens mij.

   Gezonde groet terug.

 2. Hoi lieve Marion,
  Je hebt er echt wat van gemaakt.Ik ben niet uit gaan eten, enkel de traktatie voor mijn verjaardag, nog wel dank ervoor. Was leuk. Ik heb 2 keer boodschapjes gedaan, gekookt en lekker gegeten, het kan zoals je zelf wilt. Ik heb een appelgebakje op het terras bij Angie gegeten. Mijn zus Annie trakteerde, was goed gebak, zelf gemaakt zei je dochter hihih.. Niet door haar natuurlijk hahhah.
  Leuke fotos, ik heb genoten van je blog, fijne dag en groet uit Zeeland knuf xxxx

  • Is waar, als iemand gezond wilt eten zijn er mogelijkheden te over.
   Maar hoe kom je zover dat iemand het wilt, dat is de grote vraag.
   Fijn dat je weer hebt kunnen genieten van mijn artikel.
   Heel graag gedaan. Knuffels terug XXX

 3. Marion, leuk om te lezen dat je het zo fijn hebt gehad en ook een fan bent van Duitsland, een heerlijk vakantieland, goed en goedkoop. Huisje altijd mooi en schoon, eten goed, veel en niet duur. Waarom kan dat niet in Nederland…snap het niet.

  Ik heb voor een week kefir kant en klaar meegenomen….. is goed te doen. Op de heenweg in de koelbox en daarna in de ijskast.

  Gr. Petra

  • Dank je Petra.
   Dit is inderdaad ook mijn ervaring met Duitsland als vakantieland.
   Mooi, schoon, lekker (en gezond) eten en niet duur.
   Is een goed idee van die kefir meenemen.
   Dank je voor de tip.

   Groetjes terug.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s