Berichtje van een tevreden blog lezer(es).

Laatst kreeg ik deze warme reactie van iemand op mijn blog. Helaas was mijn antwoord op haar berichtje zo lang dat ik het niet gepost kreeg. Daarom zet ik haar berichtje, en mijn reactie daarop hier neer, onder de categorie ‘Moederopvang’.

Beste Marion,

Bedankt voor jouw blog. Ik ben er stil van. Wij hebben zelf een zoontje van bijna 4 die precies is zoals jij jouw zoon omschrijft. Ik ben ook daarom gestopt met werken en heb me volledig op het gezin gestort. Hij dreef me tot waanzin.  Het is haast beangstigend hoezeer ik mijzelf in jouw verhaal herken. Ondertussen zijn we erachter dat hij lactose intolerant is en dat verandert al heel erg zijn gedrag, ook de manier waarop wij met hem omgaan. Door onze zoektocht naar goede voeding kwamen we op jouw blog terecht. We steken er heel veel van op en zijn al een paar dagen op de goede weg met gezond eten.

Ik las dat je het vanaf nu rustiger aan gaat doen en er even tussenuit gaat naar Zeeland. Heel veel plezier, wij hebben daar 2 weken terug onze vakantie gevierd.

Ik wilde graag een berichtje achterlaten om je te laten weten hoe je ons nu al hebt geholpen.

Lieve groet, Femke.

Beste Femke,

Bedankt voor jouw hartelijke reactie. Het doet me heel goed om te lezen dat je nu al zoveel steun ondervindt van mijn blog. Tenslotte doe ik het daar ook voor.

Allereerst wil ik je zeggen dat ik diep respect voel voor het feit dat jij jouw kindje (gezin) op de eerste plaats zet. Ik weet, daar is moed voor nodig.

Wanneer je als moeder aanvoelt dat je kind niet gebaat is bij alle hectiek, die nou eenmaal bij het ‘moderne’ (werkende) leven komt kijken, dan is de keuze om te stoppen met werken (als je een keuze hebt) snel gemaakt, toch? Tenminste, dat dacht je.

Helaas weet ik uit eigen ervaring dat je bij de keuze om te stoppen met werken (nog steeds) op veel weerstand stuit vanuit de maatschappij en/of je directe omgeving.

Het is voor een moeder van een kind, dat haar herhaaldelijk het bloed onder haar nagels uithaalt, en haar tot waanzin drijft heel belangrijk dat ze gedurende de dag rustpunten voor zichzelf kan inbouwen.

Die ruimte voor zichzelf heeft ze hard nodig om te kunnen bijtanken. Een moeilijk opvoedbaar kind doet namelijk emotioneel gezien, een enorm beroep op de energie-huishouding van de moeder. Zo’n kind vreet energie.

Als ze niet de tijd neemt om (tussen de driftbuien door) opnieuw op te laden bestaat een grote kans dat ze het niet ‘trekt’. Het lichaam ervaart dan zoveel stress dat de bijnieren, op zijn zachtst gezegd, verzwakt raken.

Juist door te zorgen voor balans in haar leven, zoals rust en regelmaat inbouwen voor het kindje maar ook voor zichzelf, houdt ze het langer vol. Alleen een moeder van een moeilijk opvoedbaar kind weet waar ik over praat 😉

Femke, het doet me goed om te zien dat je het allerbeste wilt voor je kind, door hem onder andere gezonde voeding te geven. Blijer kun je mij in ieder geval niet maken 🙂

Je zult er absoluut geen spijt van krijgen. Gezonde voeding heeft zoveel positieve veranderingen bewerkstelligt inzake het gedrag van mijn zoon. Zeer zeker nu we à la Weston Price eten 😉 Hij heeft meer innerlijke rust, hij heeft geen last meer van een schommelende bloedsuikerspiegel (mood-swings), zijn allergieën zijn weg en hij kan zijn woede beheersen. Dat geldt trouwens niet alleen voor hem 😉

Ik kan mij heel goed in jouw situatie verplaatsen, in ieder geval in jouw emoties als je schrijft: ‘ hij dreef me tot waanzin ‘. Er heerst nog steeds een groot taboe op het uiten van dit soort emoties. Als je als moeder zulke dingen zegt, wil dat toch niet zeggen dat je niet van je kindje houdt? Het geeft volgens mij wel duidelijk aan dat het hebben van zo’n kindje heel veel van de moeder ( in dit geval jij) vraagt.

Moeten we het allemaal maar in ons eentje ‘opsoppen’ dan? Als het aan mij ligt niet. Voor mij mag iedereen die het moeilijk heeft met het opvoeden van een kind met een moeilijke gebruiksaanwijzing, op mijn blog komen ‘klagen’. Daar is de ‘Moederopvang’ voor. Ik verwacht eigenlijk niet dat het gebeurd want we houden het liever ‘leuk’. Daarom is Facebook zo’n groot succes. Een plek waar je kan laten zien waar je op dit moment mee bezig bent.

Daar ga je niet opzetten: ik ben bijna zover dat ik mijn kind kan wurgen.

Ik weet dat het heel moeilijk is om dit soort emoties te delen want je wordt al snel betitelt als een ‘ontaarde’ moeder.

Het zou fijn zijn als ‘Onder Moeders Vleugels’ een veilige ontmoetingsplek zou kunnen worden voor moeders zoals jij en ik die met dezelfde dilemma’s zitten zoals:

Ik draai door als ik dit nog een dag langer moet volhouden.

Moet ik hulp gaan zoeken voor mij en mijn kind?

Moet ik voor mijn kind kiezen of voor mezelf?

Zal ik stoppen met werken?

Mag ik mijzelf en mijn kind wel op de eerste plaats zetten?

Moet ik mijn hart hierin volgen of mijn verstand?

Er zijn waarschijnlijk zat moeders met moeilijk opvoedbare kinderen, waarbij het allemaal van een leien dakje gaat en die daarnaast ook nog (fulltime) werken. Hartstikke goed, super zelfs. Ook zij zijn van harte welkom om mijn blog. Het kan heel waardevol zijn, misschien weten zij iets wat wij niet weten, of hebben ze de gouden tip.

Volgens mij is het in ieder geval hard nodig, dat de maatschappij gaat inzien dat het onhandelbare gedrag van kinderen niet altijd de schuld is van het kind of van een slechte opvoeding. Maar  wel dat voeding hierin een heeeeele grote rol speelt.

Gelukkig ben jij Femke, al op de goede (gezonde) weg, en wie weet als één schaap over de dam is…….?

Ik wens jou in ieder geval heel veel kracht, wijsheid, gezond verstand en enorm veel liefde toe bij de opvoeding van dit kindje, die waanzinnig veel van jou houdt en jij van hem, dat is mij in ieder geval wel duidelijk.

Lieve groet terug, Marion.

Advertisements

4 thoughts on “Berichtje van een tevreden blog lezer(es).

 1. Ik heb je profiel gelezen en ook de reacties van de moeder en ook de reactie van de moeder o wie je nu erover schrijft.
  Jammer dat ze zelf niet gereageerd heeft ik zou het een hele eer vinden om zo uitgebreid reactie te krijgen van jou.
  Je blog is super. En zo open en eerlijk en warm en spontaan tegelijk.
  Ikzelf ben ook moeder en heb 6 kinderen. In de leeftijd van 1 t/m 10 jaar.
  Ja ik ben echt op. Ik merk het lichamelijk en ook geestelijk.
  Ik ben nooit huiselijk of moeder achtig geweest in mijn jonge jaren.
  Ik ben nu 38 jaar en getrouwd. We hebben heel veel ellende gehad en zijn door zware jaren gegeaan. 7 jaar lang.
  Nu is het rustig maar onze kinderen gedragen zich thuis alsof ze lak aan ons hebben en buiten de deur zijn ze ideale kinderen volgens anderen.
  Raar dat ze zich buitens huis goed gedragen maar thuis alles en nog wat tegen ons ingaan.

  Wat koken betreft. Ben ik nooit goed in geweest. En nog weet ik niet hoe en wat.
  Op dit moment bezitten we geen auto dat we langs een biologische boer kunnen.

  ik ben op het forum weston price gekomen omdat ik zocht op levertraan.
  Ik ben ontzettend veel afgevallen.
  door toedoen van tandarts.
  en jouw blog ben ik dus op het forum tegen gekomen.

  Ik vind het knap hoe je het doet en wat jij gedaan hebt betreft je baan en je gezin.
  Je was al sinds kleins af aan huiseljjk en moederlijk wat een prachtige cappaciteit om te hebben.
  Had ik dat maar.
  Maar ik ben mama en doe alles voor ze. ik vlieg en ren voor ze.
  Of dit goed of fout is weet ik niet. Ik wil hun hart nooit breken.
  Nee ik ben niet consequent. bij mij is nee soms ja. maar nee is wel nee bij mij.

  Koop jij aĺle groenten bij de boer?
  Is er ook weston price recept voor erwten soep?

  In ieder geval super blog
  ik ga nog wat van je menus bekijken om vandaag voor het avond eten te plannen. Al is het niet bio producten die ik kan krijgen hier, je recepten lijken me heerljk.

  Groetjes

  • Lieve Briesje,

   Ten eerste heet ik je van harte welkom op mijn blog, het doet me goed te lezen dat je zo tevreden bent over mijn manier van schrijven.
   Tjonge, jonge, moeder zijn van zes kinderen, dat is me nogal wat, nu is het mijn beurt om jou een complimentje te geven.
   Dat doe ik je in ieder geval niet na!
   Geen wonder dat je geestelijk en lichamelijk op bent, kinderen opvoeden is niet iets wat je zomaar eventjes tussendoor doet en al helemaal niet in de tijd waarin we nu leven en dan maar liefst zes stuks?
   Daar heb ik grote bewondering voor.

   Ik vind het erg om te lezen dat je zeven slechte jaren hebt gehad, maar ik ben blij voor jou dat het nu iets beter gaat.

   Met mijn zoon was het hetzelfde verhaal: buitenshuis zei iedereen: wat een beschaafd jong is dat toch, maar thuis gedroeg hij zich alles behalve beschaafd……
   Natuurlijk was hij ook gewoon een nette jongen, want uiteindelijk had ik hem ook netjes opgevoed, maar door zijn eigenzinnige karakter moest hij zich thuis op de een of andere manier altijd tegen iets of iemand afzetten.
   Volgens mij zat dat gewoon in zijn aard (hij lijkt veel op zijn opa hahahaha….).
   Hij is nu inmiddels bijna 23 jaar en nu weet ik dat hij al mijn inspanningen waard is geweest.
   Hij heeft een baan, doet een opleiding en gedraagt zich nu thuis net zo beschaafd als buitenshuis (dus hou vol er is nog hoop) 🙂

   Ik weet zeker dat jouw kinderen in hun hart toch echt wel die ideale kinderen zijn die andere mensen buitenshuis te zien krijgen.

   Wat koken betreft: daar hoef je echt geen keukenprinses voor te zijn, een paar simpele voedzame maaltijden zijn al snel klaar gemaakt, en je hoeft echt niet iedere dag weer iets nieuws te verzinnen (dat deden onze voorouders ook echt niet).
   Dat ideaalbeeld wordt een beetje gecreëerd door programma’s zoals 24 Kitchen en dergelijke, dat is leuk voor de hobbykoks onder ons maar het is niet absoluut noodzakelijk om goed gevoed door het leven te gaan.

   Je schrijft dat je het hart van jouw kinderen nooit wilt breken, volgens mij bestaat er geen betere moeder dan een moeder die deze wens heeft en hier ook naar handelt.
   Waarschijnlijk voelen jouw kinderen dat en maken ze hier bij tijd en wijlen een beetje misbruik van maar geloof me, als ze straks ouder zijn, dan weten ze dat echt wel te waarderen, ik zie het nu bij mijn volwassen kinderen.
   Mama kan niks verkeerds doen in hun ogen terwijl ik vroeger vaak van alles en nog wat over me heen kreeg.

   Wat de groenten betreft koop ik alles biologisch, die keuze heb ik op een gegeven moment gemaakt en daar sta ik nog steeds voor de volle 100% achter.
   Maar ook hiervoor geldt dat het nog altijd beter is dat je gezond kookt voor je kinderen ook al zijn de groenten niet biologisch.

   Of er een Weston Price recept voor erwtensoep bestaat weet ik niet daar zou je eens op kunnen googelen, zelf maak ik altijd het recept wat achter op het pak van Silvo spliterwten staat 😉
   Nogmaals hartstikke bedankt voor je leuke reactie en ik wens je nog heel veel leesplezier op mijn blog.
   Veel succes en sterkte met je moederschap, ik denk aan je!
   En mocht je de behoefte voelen om iets te delen, weet dan dat je op mijn blog van harte welkom bent.

   Hartelijke groetjes van Marion

   • Dank je wel voor je heerlijke warme welkom. En dank je voor je compliment.
    Ja ik weet het is niet niks met 6 kids. 😂.
    Maar ben zo trots op ze. Het is zwaar maar je groeit er automatisch in en dan valt het wel mee.
    Ik wil drastisch onze eetgewoonte veranderen naar onze budget.
    bijv ontbijt lunch en avond dinner.

    Als jij mij hier in wat tips kan geven met de hulp van je blog echt zou enorm blij zijn.

    Ja echt jij weet het he betreft alles naar je kop krijgen. Ja ja dat is dus nu bij mij aan de hand.
    Zo te lezen uit jouw ervaring kom je er over heen en waarderen en beseffem ze dat op latere leeftijd😀.

    Weet je al heb je of 1 of 2 kinderen het blijft moeilijk. De ups en downs horen erbij.
    Mijn omgeving zegt hoe groter de kids hoe groter de probelemen..mmaar valt mee. Ze zijn danks zij jou inspanning goed terecht toch en dat is een trots.😀

    Ik ga verder lezen op je blog😊

    Groetjes
    Briesje

   • Hoi Briesje,

    Hier alvast een idee hoe je zou kunnen beginnen met de overstap naar een gezonder eetpatroon (a la Weston Price uiteraard).

    https://ondermoedersvleugels.wordpress.com/category/begeleiding-naar-een-gezond-eetpatroon/
    Kijk maar eens of het je aanspreekt en misschien heb je hier ook iets aan:

    https://ondermoedersvleugels.wordpress.com/category/alternatieven-voor-biologische-voeding/

    Van actie krijg je reactie, wanneer je positieve energie aan je kinderen schenkt (hoe knullig ook) dan ervaren zij dat toch als koestering, warmte en aandacht.
    Wanneer jouw intentie daarbij goed is: door bijvoorbeeld veel gezonder te gaan koken en je in te spannen voor je kinderen, dan treden er positieve ‘krachten’ op en krijg je alle hulp die je daarbij nodig hebt, dat heb ik zelf ervaren.
    Word je zich echter bewust van het feit dat er dringend iets moet veranderen op het gebied van gezondheid voor je kinderen, maar sluit je daarvoor je ogen, dan creëer je alleen maar meer pijn voor de toekomst van je kinderen en daardoor mede voor jezelf.
    Zo simpel is het eigenlijk.

    Als je de problemen namelijk niet meteen aanpakt wanneer ze zich voordoen, dus als je niet bewust met je kinderen omgaat, dan zit je later inderdaad met het feit van: hoe groter de kids, hoe groter de problemen.

    Daarmee zeg ik niet dat je als moeder alle onheil wat betreft je kinderen kunt voorkomen maar preventief kun je veel dingen voorkomen door alleen maar bewust met je kinderen bezig te zijn.
    Daardoor zie je sneller de signalen zoals wanneer het niet goed gaat met je kind, en ben je sneller in staat een situatie te scheppen voor je kind waarvan jij aanvoelt dat die op dat moment het beste is.
    En dat hoeven de kinderen op dat moment niet perse de leukste situatie te vinden 😉 (liefdevolle) grenzen zijn namelijk onontbeerlijk voor een kind.
    Voorkomen is tenslotte altijd beter dan genezen is althans mijn motto.

    Moeder zijn is echt een fulltime job (is tenminste mijn ervaring).
    Sorry, ik wilde geen preek houden maar dit begint bij mij gewoon spontaan te ‘stromen ‘ dat is puur enthousiasme voor het thema: (emotioneel) gezonde kinderen door gezonde voeding 😉

    Succes met alles!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s