First Do No Harm

 Met Meryl Streep, Fred Ward en Allison Janney

Wie kent deze film?

Hij gaat over een jongetje met epilepsie, dat door middel van een Ketogeen dieet van deze ziekte is genezen.

Wat heeft dat met Weston Price te maken zou je misschien denken. Nou, zo mogelijk alles. Eten volgens de richtlijnen van Weston Price, (eten volgens oeroude principes dus), is naar mijn mening het zelfde als het Ketogeen dieet.

Voeding die bestaat uit veel gezonde vetten, iets minder eiwitten en nog minder koolhydraten. Helaas hebben ze het in de film over precies afgemeten hoeveelheden in vetten, eiwitten en koolhydraten, maar volgens mij is dit niet helemaal waar het om gaat. Ze willen hiermee de indruk wekken dat het om een speciaal dieet gaat terwijl het gewoon een voedingspatroon is wat is gebaseerd op voedzame oeroude tradities. Voeding waar hele volksstammen zich al generaties lang mee hebben gevoed. Tot 60 jaar geleden ongeveer, want toen kreeg de voedingsindustrie het (helaas) voor het zeggen 😦

Het voedingspatroon waar ze in de film naar verwijzen, wordt dan ook afgeschilderd als een extreem moeilijk volgbaar, niet gangbaar en zelfs een schadelijk dieet voor de meeste mensen, omdat het op vet is gebaseerd. Mike Donkers zegt over deze film:

” De regisseur van de film, Jim Abrahams, is getrouwd met Meryl Streep. Hun zoontje had ook last van epileptische aanvallen en zij hebben eveneens gebruik gemaakt van het Ketogeen voedingsprogramma van Johns Hopkins. Daar zijn ze zo enthousiast over geworden dat ze deze film hebben gemaakt. Het is dankzij deze film dat het programma van Johns Hopkins in de bekendheid is geraakt, er werd namelijk nauwelijks ruchtbaarheid gegeven aan dit ” experimentele ” protocol.

” De film is weliswaar zeer indrukwekkend en absoluut de moeite waard om te gaan kijken, maar helaas wordt de indruk gewekt dat dit een klinisch protocol is, op basis van zorgvuldige afweging van voedingsmiddelen. Ook gaat men er in de film nog steeds van uit dat dit een tijdelijk helingsprotocol is van 3-4 jaar, waarna er weer ” normaal ” gegeten mag worden. Helaas weerklinkt ook hier weer de aanname dat de hersenen eigenlijk op glucose horen te draaien i.p.v. ketonen. Toch een zeer mooie, aangrijpende film ” !

 Was ik in ieder geval maar jaren eerder op de hoogte geweest van dit Ketogeen  “dieet “, wat niets anders is dan natuurlijke, gezonde, voedzame voeding, dan had ik veel gedragsproblemen van mijn zoon kunnen voorkomen. Agressieve buien, onhandelbaar gedrag, voortdurend boos zijn om niets, zijn eigenlijk ook  aanvallen, en een  duidelijk teken aan de wand dat er iets niet goed functioneert. Dat moet niet worden opgelost met medicijnen maar met voeding! Gezonde vette voeding! Natuurlijk moet je daar wel wat voor doen, maar dan heb je ook wat….;-)

Filmbeschrijving

Lori is de trotse moeder van drie kinderen. Ze heeft met haar baan, het huishouden en het werk op haar boerderij echter de handen vol. Dat wordt nog erger als haar vierjarige zoontje Robbie aan een zware vorm van epilepsie blijkt te lijden en er niet genoeg geld is om hem goed te laten behandelen. Robbie moet dus naar een gewoon ziekenhuis, waar zijn situatie uitzichtloos blijft. Dan begint Lori zich in de  ziekte van haar zoontje te verdiepen en ontdekt dat er misschien nog hoop is.

Meryl Streep en Fred Ward acteren goed als de ouders van de 4-jarige Robbie, (Seth Adkins) die opeens epilepsie blijkt te hebben. Hij wordt overgeplaatst naar een ziekenhuis waar ze hem volstoppen met medicijnen. Deze medicijnen moeten hem helpen tegen de bijwerkingen van andere medicijnen. Die medicijnen zijn eigenlijk nog veel erger dan de epilepsie zelf. De hele situatie loopt uit de hand als ze het ziekenhuis niet meer kunnen betalen omdat er iets mis is gegaan in de verzekering.
Dan komt de moeder (Meryl Streep) erachter dat er nog een andere methode is om haar zoon te genezen, namelijk het Ketogeen dieet. Bij één op de drie kinderen schijnen de aanvallen volledig te stoppen. Dit is echter niet ” officieel ” bewezen dus het ziekenhuis wil haar zoontje niet laten gaan…
Goede film, met leuke bijrollen van mensen die zelf het Ketogeen dieet hebben gevolgd en van epilepsie zijn hersteld.
Jim Abrahams kreeg inspiratie voor deze film omdat zijn eigen zoontje dit ook heeft meegemaakt. Hij is in de film te zien als het vriendje waar Robbie mee speelde in het ziekenhuis.

Film hier te bekijken

Meryl Streep over het Ketogeen dieet, met Nederlandse ondertitel.

Nog iets met Nederlandse ondertitels

 

Advertisements

2 thoughts on “First Do No Harm

 1. Volgens mij zijn ze zo druk met alles afwegen omdat ze er met poeders een shake van maken. Ik heb in elk geval geen gewoon eten voorbij zien komen. Tja, dan moet je inderdaad gaan afwegen.
  Er wordt ook in Nederland mee behandeld. Voor kinderen die op geen enkel medicijn reageren. En dan laat minstens 40% verbetering zien. Wat enorm jammer van die kinderen die wel reageren op de medicijnen en ook met het dieet kunnen verbeteren. Eigenlijk zeggen ze daarmee dat wanneer ze de symptomen niet kunnen bestrijden dat ze dan pas op zoek gaan naar de oorzaak. Vreemd dat artsen niet doorhebben dat dit andersom hoort te zijn.

  • Hoi Manon,

   Het is inderdaad de omgedraaide wereld.
   Gelukkig worden steeds meer mensen zich van dit feit bewust en gaan ze de dingen eerst eens zelf onderzoeken 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s