Kindvriendelijke Voeding Die De Bijnieren Versterkt

Voor (kleine) kinderen die al met verzwakte bijnieren werden geboren (en dat is tegenwoordig bij ieder kind het geval) geef ik hier enkele suggesties voor voeding volgens de richtlijnen van Weston A. Price.

Over verzwakte bijnieren kan je hier informatie vinden https://ondermoedersvleugels.wordpress.com/category/bijnieruitputting/

Deze voeding helpt bij het versterken van de bijnieren dus bij het preventief aanpakken van gezondheidsproblemen en/of gedragsproblemen op latere leeftijd.

Deze voeding is overigens ook heel lekker en heilzaam  voor volwassenen.

Omelet van geraspte zoete aardappel, keltisch zeezout naar smaak, roomboter en 3 eieren.

  • Kluts de eieren en meng de zoete aardappelrasp, zout en boter er goed doorheen.

  • Smelt ook flink wat roomboter in de pan en bak van dit mengsel een omelet.

  • Als je de zoete aardappel goed raspt proef je niet eens dat het er doorheen zit en toch smaakt de omelet veel lekkerder dan anders.

  • Of maak ook eens een omelet met geraspte kaas.

DSCN0539

Smoothie van rauw eigeel 

  • 1 rauw eigeel van biologische eieren

  • 1 banaan

  • yoghurt

  • en een lepeltje kokosolie.

Smoothie van kokosmelk

  • Kokosmelk

  • frambozen

  • en/of appel/sinaasappel.

Smoothie van Avocado

Yoghurt

Banaan

Avocado

Kokosolie

Milkshake

  • Van yoghurt

  • honing

  • biologische aardbeienjam ( fruitbeleg).

  • Er zijn gelukkig heel veel verschillende smaken fruitbeleg. Verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels.

Spelt of Boekweitpannenkoeken

  • 200 gram boekweitmeel of speltmeel

  • 1 ei

  • 3 el gesmolten boter

  • 1/2 tl Keltisch zeezout

  • 1 tl bicarbonaat ( maagzout/zuiveringszout)

  • 200 ml volle melk

  • Kokosolie of boter om in te bakken

  • Meng alle ingrediënten tot er geen klontjes meer zijn.

  • Verhit de kokosolie of boter in een koekenpan en maak kleine pannenkoekjes.

  • Bak een paar minuten totdat de bovenkant belletjes vertoont.

  • Draai de pannenkoekjes om en bak nog een minuut aan de andere kant.Serveer direct ( met honing erover of stroop of bosbessen-fruitbeleg) of vries in.

Tip: Boekweit baksels worden snel droog. Bewaar dus in de koelkast of vries in voor later gebruik.

( Zuurdesem) spelt-brood met dik roomboter erop. Biologische boerenkaas. Biologische rauwe melk

DSCN0100

Soep van zelf getrokken ( kippen/runderschenkel etc.) bouillon.

Eiermuffins

  • Ik maak vaak een grote hoeveelheid (van 20 eieren) en vries de muffins is. Deze zijn dan makkelijk mee te nemen naar school.

  • 20 eieren klutsen, peper en keltisch zeezout toevoegen.

  • Dit in een cupcakevorm doen.

  • Een half uurtje op 160 gr. in de oven.

  • Je kan ook eens afwisselen en er slagroom doorheen doen of geraspte kaas, tuinkruiden, uitgebakken spekjes, ui, champignons.

  • Laat je fantasie maar de vrije loop.

Lust het kind nieuwe haring?

  • Hartstikke goede voeding bij verzwakte bijnieren. Ook (gerookte) wilde zalm of zalm uit blik.

(Kip) leverworst

  • Alleen maar biologisch geven.

  • Verkrijgbaar bij Albert Heijn.

  • Of uiteraard andere biologische leversoorten.

Gehaktballetjes als snack.

  • Gemaakt van gezond gehakt geen bio-industrievlees.

Chocolademelk gemaakt van biologische rauwe melk.

  • Rauwe melk even lauw-warm opwarmen (40 gr.)

  • Cacao, honing en een toef biologische slagroom.

  • Eventueel nog een scheut kokosmelk erbij doen.

Chocolade-muffins van kokosmeel.

12-13 stuks.

  • 40 gr. kokosmeel.

  • 20 gr. cacao.

  • 60 ml. honing.

  • 60 ml. kokosolie.

  • 4 eieren. s

  • nufje keltisch zeezout.

  • 1/4 theelepel baking soda

Kokosmeel Scones

Voor ongeveer 8 scones

  • 4 eieren.

  • 50 ml gesmolten kokosloie.

  • 1 el appelcider azijn.

  • 1 el honing.

  • 1 tl vanillepoeder (optioneel).

  • 50 gram kokosmeel.

  • 1/4 tl keltisch zeezout.

  • 1/4 tl bicarbonaat ( maagzout/zuiveringszout )

  • Neem een ruime kom en meng hierin de natte ingrediënten samen met een mixer of garde.

  • Pak een zeef en zeef de kokosmeel met het zout en bicarbonaat in de natte ingrediënten. Zo voorkom je klonten.

  • Mix nog even grondig door elkaar. Kokosmeel klontert snel, dus neem hier even de tijd voor.

  • Zet de kom vervolgens even apart en doe nu de oven aan.

  • Door het beslag even te laten staan, wordt het wat steviger en beter hanteerbaar.

  • Verwarm deze voor op 200 graden.

  • Als de oven warm is, neem je een bakplaat met bakpapier.

  • Ik gebruik een ijslepel, maar je kan ook twee eetlepels nemen en maak hiermee mooie hoopjes.

  • Bak in 18 minuten gaar en/ of goudbruin. Ik laat het altijd nog even in de oven staan nadat ik deze heb uitgezet. Zo gaart het wat na zonder te bakken.

  • Serveer met lekkere jam, oude kaas, vers fruit of roomkaas!

Bewaar deze scones, of welke kokosmeel en amandelmeel baksels dan ook, in een doos met deksel in de koelkast. Je kan ze dan wel een week bewaren.

prei-koek

Ingrediënten:

  • •300 gram prei

  • •2 eieren

  • •50 gram boekweitmeel

  • •Peper en zout naar smaak

  • •Vulling naar keuze: ◦100 gram geraspte (geiten)kaas

  • ◦100 gram ham(blokjes)

  • ◦100 gram uitgebakken spekjes

  • ◦100 gram gebakken champignons

Of een combinatie van bovenstaande ingrediënten

Werkwijze:

  •   Snijd de prei in smalle ringen.

  • •Was de prei zorgvuldig en laat uitlekken.

  • •Laat de prei op een laagpitje ‘uitzweten’ in de pan voor ongeveer 5 minuten. De prei moet niet bakken maar een groot gedeelte van zijn vocht kwijtraken.

  • •Laat de prei vervolgens afkoelen.

  • •Klop de eieren los en roer hier de boekweit doorheen.

  • •Roer vervolgens de prei en de vulling naar keuze door de eieren en breng op smaak met peper en zout.

  • •Verwarm wat kokosolie in een koekenpan en giet het prei-mengsel in de pan.

  • •Laat deze met de deksel op de pan gaar worden in ongeveer 5-10 minuten tot de bovenkant droog is.

  • •Keer de prei-koek met behulp van de deksel om.

  • •Bak nog voor een paar minuten totdat ook de onderkant bruin is.

Wordt vervolgd.

12 thoughts on “Kindvriendelijke Voeding Die De Bijnieren Versterkt

  1. Hallo,

    Leuke website hoor! Ik ben hier via beetje googlen terechtgekomen.
    Heb zelf bijnieruitputting en wil mijn kinderen ook zo gezond mogelijk laten eten.
    Ik heb wel een vraagje mbt recepten die je hierboven hebt geplaatst ivm bijnieren versterken, je gebruikt ook cacao, maar volgens het boek bijnieruitputting mag je absoluut geen cafeine houdende middelen en zeker geen cacao??
    Ikzelf ben namelijk echt gek op chocola,en vind het zooo moeilijk om dat te laten staan:-(

    Gezonde groet!

    • Om te beginnen wil ik je van harte welkom heten op mijn blog en bedanken voor het compliment.
      Ik ben natuurlijk geen arts en ook niet gespecialiseerd in bijnieruitputting dus kan ik je hierin niet adviseren.
      Wat mij betreft kun je zich het beste aan de richtlijnen in het boek houden want ik denk dat Wilson wel weet waar hij over praat.
      Wat ik wel kan doen is zeggen hoe ik er zelf tegenaan kijk en hoe ik er mee omga….
      Ik eet zelf dus wel nog pure chocolade (van Vivani 92% inmiddels)🙂
      Omdat er namelijk ook voordelen zijn verbonden aan rauwe cacao, het bevat veel antioxidanten en Magnesium, Chroom, IJzer,Mangaan, Zink en Koper.
      Daarnaast is rauwe cacao één van de grootste bronnen van Vitamine C.
      De cafeïne in deze chocolade is de enige cafeïne die ik nog binnen krijg.
      Cacao pept de bijnieren natuurlijk op dat merk ik heel goed als ik het eet, maar zelf denk ik dat je naar het totaalplaatje moet kijken.
      Eet je verder heel gezond? Drink je nog koffie of andere dranken (cola, energy-drankjes) waar cafeïne in zit?
      Ik drink niets meer van dit alles dus af en toe wat pure chocolade is mijn enige doodzonde (als ik dat ook niet meer mag dan ‘wil ik dood’)😦

      Daarnaast koop ik mijn pure chocolade nooit meer in de supermarkt (teveel suiker en te weinig cacaoboter).
      Voor mij persoonlijk komt alleen de pure chocolade van Vivani nog in aanmerking om door mij gegeten te worden.
      Deze chocolade bevat namelijk heel veel cacaoboter( is verzadigd vet) wat dan op zijn beurt weer heel goed is voor de bijnieren😉
      De waterstof in verzadigd vet hydrateert en voorkomt dus uitdroging.
      Wat ook nog een goed alternatief zou kunnen zijn? Pure nibs-repen van Laura’s Love Choc.
      Deze zijn weliswaar iets duurder en de chocola is rauw, maar ik zit er al heel snel erg vol van, dus ben ik met 1-2 stukjes per dag klaar.
      Daar zal ik toch niet dood aan gaan?😉
      Ik hoop dat je iets aan mijn antwoord hebt.

      Gezonde groetjes terug.

  2. Graag gedaan,ik ben nogal verslaafd aan gezonde leefstijl blogs en sites haha.
    Lees zoveel de laatste tijd,en er is zoveel te lezen ook.
    Betreft het boek,ik heb het even opzij gelegd.
    Ik vind het erg lastig om mijn bijnieruitputting alleen aan te pakken,denk dat ik er echt hulp bij nodig heb.
    Bovendien merk ik dat ik nogal veel afval met de eetstijl die ik nu volg, namelijk volgens richtlijnen van de hormoonfactor.
    Ik heb echt de hele dag trek en krijg maar geen verzadigd gevoel. Ik zit nu bijna op ondergewicht.
    Betreft de koffie, ik drink alleen nog cafeinevrije koffie,ik ben geen koffiejunk en dronk hiervoor maar 1 kopje gewone koffie per dag en dan nog eens koffie verkeerd dus de hoeveelheid cafeine was te verwaarlozen.
    Maar volgens Wilson mag je ook geen cafeine-vrije koffie, toen had ik zoiets van ja doei!
    Alles word me ontnomen zeg, koffie drink ik echt omdat ik het gewoon lekker vind,als ik het drink is het een momentje van ontspanning,iets wat jij dus erg met chocola hebt😉
    Ik ga dus ook lekker door met mijn koffie verkeerd,mmmm.
    En de koffie is bij mij niet zo dat ik het nodig heb om door te gaan,iets wat Wilson steeds aangeeft in zijn boek.
    Heb met mezelf afgesproken om max. twee keer week blokje pure chocolade van Vivani te eten,die heb ik overigens ook al ontdekt.

    • Bij echte bijnieruitputting raad ik inderdaad niet aan om zelf te gaan experimenteren.
      Misschien heb je iets aan deze therapeut.
      Voor mij woont hij helaas te ver weg😦
      http://www.praktijkvanunen.nl/

      Het lijkt me geen goede zaak als je de hele dag honger hebt en maar geen verzadigd gevoel krijgt.
      Ik heb het boek van de hormoonfactor ook gelezen, puur uit nieuwsgierigheid.
      Maar ik denk dat ik me toch maar bij de eetstijl van Weston Price houdt.
      Mijn trek in zoet is namelijk (bijna) compleet verdwenen en ik voel me echt verzadigd.
      Natuurlijk is er niet maar één waarheid, je moet dat doen waar je je goed bij voelt.
      Maar één ding moge wel duidelijk zijn en daar is denk ik iedereen het beste mee geholpen.
      Stop met het eten van suiker, plantaardige (bewerkte) oliën en fabrieksvoeding ( E-nummers), dat alleen al is een grote stap voorwaarts op het gebied van je gezondheid.
      Top dat je de chocolade van Vivani ook al hebt ontdekt, lekker is-ie hè?

  3. Jammer voor mij ook echt veel te ver.
    Lijkt wel alsof al die goede therapeuten allemaal zo aan de andere kant van het land wonen:( nooit eens iemand in de buurt.
    Helaas is het vaak ook allemaal erg duur en word het niet vergoed,ik heb het financieel nu niet heel breed.

    Ja al die rommel laat ik sowiezo al een hele tijd staan.
    Ik heb al twee jaar geen echt snoep meer gegeten,nooit gedacht dat ik dat zou kunnen,maar geweldig hoe je toch kan afkicken van die rommel!
    Verder eet ik vrij goed wel,hoop alleen nog van de gluten af te komen.
    Maar gezien mijn lage gewicht laat ik die zuurdesem boterhammen nog even onderdeel uitmaken van mijn voeding,met dikke laag grasboter en rauwmelkse kaas of gebakken ei..mmm.

    P.s nog een vraagje,ik zag hier een recept met pannenkoeken en je gebruikt dan ook rauwe melk erin,gaan die enzymen dan niet kapot door de verhitting of is de temperatuur van pannenkoeken bakken niet zo hoog?

    • Het is inderdaad jammer dat veel (goede) therapeuten aan de andere kant van het land wonen😦
      Afkicken van snoep (suiker) gaat best vlug, dat is ook mijn ervaring.
      Wat goed dat je al twee jaar geen snoep meer hebt aangeraakt. Hoe heb je dat gedaan?
      Als je voelt dat je die zuurdesem boterhammen nog nodig hebt, prima, het is heel belangrijk dat je daar naar luistert.
      Ik heb even gesnuffeld op internet en las dat melk gepasteuriseerd wordt vanaf 63-66 graden, zonder dat het stukgaat.
      Hoe warm de melk wordt als je er pannenkoeken mee bakt? Geen idee eigenlijk.
      Maar ik gebruik de rauwe melk omdat ik alleen maar deze melk in huis heb (en ook geen andere wil gebruiken).
      En ik bak niet meer zo vaak pannenkoeken dus ik denk dat het niet zoveel kwaad kan.
      Het zal altijd beter zijn dan de hoog verhitte melk uit de supermarkt😉

  4. Hallo Marion,
    Wat een lekkere kinderrecepten, we weten nu dat onze zoon (volgens de reguliere medische wetenschap) ADHD heeft. Dus ik ga het roer helemaal omgooien naar Weston Price voeding.
    Nu vind ik het wel een ellende om boodschappen te doen, in de supermarkt is niet echt veel meer te krijgen.
    Gelukkig hebben we in Saeffelen, een dorp naast ons, een biologische winkel en ik ga daar morgen eens kijken wat ze allemaal hebben.
    Onze zoon vind rauwe melk wel lekker, maar dan als hij net getapt is (geproeft bij een boer waar we mochten camperen), ik heb helaas geen koe in de wei staan anders kon ik hem helpen.
    Dan maar gekoelde melk een beetje opwarmen, hij vind het koud uit de koelkast niet lekker.
    Ik merk dat hij me niet tot last wil zijn, want als ik aanbied om het op te warmen dan hoeft het ineens niet meer. Schatje!!!
    Super bedankt voor deze recepten alvast, ik ga ze meteen uitproberen.

  5. Leuke recepten hoor.
    Heb de scones al geprobeerd, nu voor de 2e keer een dubbele hoeveelheid in de oven staan.
    Helaas zakken ze gewoon in, dus absoluut niet zoals op de foto, de kleur ook niet trouwens.
    Ze zijn wel lekker hoor, vooral met wat Rauwe eucalyptus honing (caramel achtig)

    Groetjesss

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s