Het Stress-Syndroom van de 21ste Eeuw

 Bijnieruitputting – Dr. Wilson Bijnieruitputting – Dr. Wilson  

Bijnieruitputting rukt steeds verder op. Vandaar dat ik aan dit onderwerp aandacht wil besteden. Vooral ook omdat steeds meer kinderen al met verzwakte of vermoeide bijnieren ter wereld komen. De bijnieren bepalen in hoeverre wij met stress om kunnen gaan.

Omdat veel aanstaande moeders tegenwoordig onder veel stress gebukt gaan ervaart het kind in de baarmoeder al teveel stress. Die kinderen, waaronder ook mijn zoon, hebben vanaf hun geboorte al minder kracht om in hun leven met stress om te gaan. Ze lopen meer risico’s op chronische ziekten en ziekten zoals “Adhd”.

Emotionele degeneratie is ook een gevolg van verzwakte en vermoeide bijnieren. ondermoedersvleugels.wordpress.com/category/voeding-heeft-een-grote-invloed-op-de-gemoedstoestand/

Symptomen die veel kinderen ten gevolge van verzwakte bijnieren vertonen zijn 

 • Voedsel en of luchtwegallergiën

 • Concentratieproblemen

 • Snel gefrustreerd raken

 • Prikkelbaar zijn

 • Moeilijk in slaap kunnen komen (slapeloosheid)

 • ‘s Ochtends moeilijk uit bed kunnen komen

 • Weinig draagkracht hebben, alles lijkt een zware opgave

 • Druk gedrag (schreeuwen)

 • Gewelddadig gedrag

 • Licht in het hoofd bij snel opstaan (duizelig)

 • Angsten

 • Depressie

 • Chronische vermoeidheid

 • Wisselende stemmingen door schommelende bloedsuikerspiegel

 • Perioden van verwarring

 • Constant verkouden en “grieperig” gevoel

 • Ze hebben een onweerstaanbare trek in zout of zoute voedingsmiddelen (chips)

 • Op jonge leeftijd al behoefte aan alcohol

 • Slecht om kunnen gaan met stress

Ze lijken lui, ongemotiveerd en het lijkt alsof ze totaal geen ambitie hebben. Alles lijkt voor hun een zware opgave. Ze vertonen iets van wazigheid en komen over als een verstrooide professor doordat ze minder gefocust zijn op hun omgeving. Daardoor grijpen ze naar stimulerende middelen zoals koffie, cola, roken, alcohol en drugs om zich toch nog een beetje door de dag te kunnen slepen. Daarmee peppen zij zich op. De waarheid is echter dat ze, nadat het middel is uitgewerkt, nog een veel grotere dip krijgen omdat de bijnieren een klap hebben gekregen en zij hiervan moeten herstellen. Ze voelen zich opnieuw uitgeput.

Het trieste is dat het lijkt alsof ze niets uitvoeren maar in essentie is het zelfs zo dat ze veel harder moeten werken dan andere mensen om hun dagelijkse taken überhaupt te kunnen uitvoeren.

Verzwakte en vermoeide bijnieren krijg je hoofdzakelijk van teveel prikkels, is stress.Teveel prikkels zoals teveel gamen, social media (straling), te weinig uren slaap, onvolwaardige voeding, industrie-voeding, junkfood, overmatig sporten, medicijnen, roken, vetarm eten, teveel suiker betekent allemaal stress voor het lichaam. De bijnieren worden dan gedwongen om voortdurend cortisol aan te maken. De bijnieren raken hierdoor verzwakt en uiteindelijk kunnen de bijnieren niet meer voldoende cortisol aanmaken. Dat is niet handig want cortisol moet ons lichaam beschermen tegen alle gevolgen van stress dus raken we op deze manier alleen maar verder van huis (verder van onszelf af). We worden en blijven daardoor afhankelijk van pepmiddelen.

Niet alleen kinderen hebben er last van, ook veel ouders zullen zich in deze symptomen herkennen. En dan is het cirkeltje rond. Want daarmee eindigt dit tragische verhaal niet, nee wij geven deze verzwakking door aan de volgende generaties. Daardoor worden steeds meer mensen geboren die nergens tegenop gewassen zijn. We spreken nu al van degeneratie. Kijk maar hoe sterk onze voorouders waren ten opzichte van ons. Het is wat dat betreft 5 voor 12. Je hoort steeds vaker dat jonge mensen verminderd vruchtbaar zijn, dat heeft echt een oorzaak. Deze signalen zijn waarschuwingen dat er drastisch iets moet gebeuren.

Het goede nieuws ? Je kunt ervan herstellen en je kan het zelf doen!

In het boek van James L. Wilson kan je er alles over lezen. Op het forum www.westonprice.nl/ kan je terecht met vragen. Het forum bevat ook ontzettend veel leesvoer over verzwakte bijnieren/bijnieruitputting met duidelijke tips. Begin erover te lezen en doe het stapje voor stapje.

In een vogelvlucht

Schakel om naar gezonde vetten. Dit is zeer belangrijk om te kunnen herstellen van verzwakte bijnieren en om weer tot rust te komen. Verminder stress. Suikers (frisdrank), transvetten vermijden. Koolhydraten drastisch verminderen. Genotmiddelen weglaten. Voldoende slaap. Dagelijks frisse lucht en het allerbelangrijkste zorg voor rust, rust en nog eens rust.

Als je bedenkt dat de oermens maar 16 uur per week ” werkte ” om aan voedsel te komen. De rest was “vrije tijd”. Kan je nagaan hoever wij zijn afgeraakt van onze oorspronkelijke natuur.

Met rusten wordt niet bedoeld dat je maar de hele dag in een hangmat moet gaan luieren. Nee, de rust moet voortkomen uit het feit dat je je eigen grenzen bewaakt. Enough is enough. Stap uit het gevoel van machteloosheid, want dit zorgt weer voor stress, en onderneem gezonde actie. Doe het anders voor je kinderen en je eventuele kleinkinderen zodat ook zij nog kans hebben op een vitaal leven.

Sla wekelijks weer flink wat eieren in de pan want dit verhoogt de potentie en blijf vooral lachen want lachen is het beste medicijn voor de bijnieren.

Advertisements

2 thoughts on “Het Stress-Syndroom van de 21ste Eeuw

 1. Hoi Marion,
  Ik blijf zeker lachen, en wat schetst mijn verbazing?
  Ik ben 2 kilo afgevallen deze week bij jou, alleen al door minder extras te eten.
  Door jouw gezonde maaltijden (ook smoothies),veel water te drinken en wat meer beweging.

  • Super. En dat alleen door gezonde voeding. Het mooiste van alles is dat je ongemerkt heel veel gezonde vetten hebt gegeten en weinig koolhydraten. Ik deed iedere ochtend flink wat kokosvet door je smoothie. Ik dacht nog: “Ze moest eens weten “. Maar inmiddels weet ik dat vet niet vet maakt 😉 en durf ik daar blindelings op te vertrouwen. Jouw reactie bevestigd dit maar weer. En dat lachen is jou inderdaad wel toevertrouwd. De volgende keer als je komt zal ik zorgen dat je zo’n mooi ontbijtje krijgt als op de foto.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s