Het Kind Niet Met Het Badwater Weggooien

Om te bewijzen dat niet alleen ik, “oude doos”, wensdromen heb over moeders die hun plek in huis weer gaan waarderen, plaats ik hier een bericht dat ik las op een forum.Dit meisje had een topic geopend over het thuisblijfouderschap. Ik heb haar gemaild en toestemming gevraagd om haar woorden op mijn blog te mogen plaatsen:

Ik ben slechts 18 lentes jong maar de laatste tijd denk ik veel na over het ouderschap.

Het krijgen van kinderen zie ik als een inherent egocentrisch besluit. Een (echt)paar wil immers kinderen om hun eigen bestaan te verrijken. Kinderen hebben helemaal geen inspraak of ze wel of niet in deze grillige en lelijke wereld willen leven. Ze kunnen ook niet kiezen wie hun ouders zijn. Ze worden nou eenmaal geboren. Bij de geboorte van het kind staat dus als het ware een schuld open die de ouders terug moeten betalen. In het thuisblijfouderschap is genoeg tijd en ruimte om een warm en geborgen nest voor de kinderen te creëren, elke dag een gezonde maaltijd voor ze te koken, ze bij hun schoolwerk te helpen en nog zoveel meer. Het hoofddoel is om van je kinderen gezonde sociale en intelligente burgers te maken.

In mijn optiek ligt het voor de hand dat de moeder thuisblijft omdat zij nou eenmaal een speciale rol in de voortplanting heeft en hierdoor een speciale connectie met het kind heeft (het 9 maanden dragen, baren, borstvoeding geven) en in het verlengde hiervan het leeuwendeel van de zorg (en het huishouden) op zich neemt, terwijl de man de kostwinner is. Echter vind ik het verschijnsel van de thuisblijfvader prima,waarbij de vrouw dan de kostwinner is.

Als ik mijn visie aan vrouwen/feministen probeer uit te leggen kijken ze me meestal verbouwereerd aan. ”Maar dan moet ik mijn carrière opgeven! Hoe zit het dan met onze ontplooiing? Het lijkt me zo saai en geestdodend om de hele dag met dat snottekind door te brengen!”, is wat ik doorgaans te horen krijg. Zo’n reactie verbaast me niet. Het is nogal tekenend voor de tijd waarin we leven. Carrière maken, salarissen en materialisme zijn belangrijker dan de opvoeding en het welzijn van onze kinderen (wat geresulteerd heeft in het hoge aantal depressieve en ontspoorde jongeren!)

Zodra de vrouw neerbuigend naar haar baarmoeder, de voortplanting en het moederschap kijkt is een beschaving gedoemd te mislukken.

Vinden jullie dit geen prachtig geschreven tekst? Zoveel wijsheid al op die leeftijd. Laten we deze woorden ter harte nemen en het kind niet met het badwater weggooien.

Advertisements

One thought on “Het Kind Niet Met Het Badwater Weggooien

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s