Suiker is gevaarlijk voor de geestelijke gezondheid

Onderstaand voorbeeld uit de praktijk van de Amerikaanse Hoogleraar  Cheraskin had mijn verhaal kunnen zijn. Steeds meer mensen herkennen zich in dit verhaal. Suiker is volgens deze hoogleraar voor een bepaalde groep mensen een zeer gevaarlijk product. Niet zozeer voor hun tanden of voor hun gewicht, maar vooral voor hun geestelijk welzijn.

Een belangrijke groep mensen die suiker consumeert lijdt volgens hem aan een ziekte die nauwelijks door artsen wordt erkend, laat staan herkend, en die luistert naar de naam ‘hypoglykemie’.

Professor Cheraskin: ‘Een patiënte, kwam onder behandeling op ongeveer hetzelfde ogenblik dat ze terecht kwam bij een organisatie met de naam ‘Anonieme neurotici’ (iets als ‘Anonieme Alcoholisten). Een aantal factoren maakt haar leven gecompliceerd, niet in het minst haar hectische werkschema en de spanning van het carrière maken. Thuis probeerde ze ook nog eens haar verantwoordelijkheden voor echtgenoot en kinderen na te komen.’ Mevrouw B’s lijst van lichamelijke en psychische klachten was omvangrijk:
Een onrustige spijsvertering, slapeloosheid, periodes van bijna complete uitputting. Ze had diverse artsen bezocht in een tijdsbestek van tien jaar, en in alle gevallen had men bij haar niets kunnen vinden dat lichamelijk niet in orde was.

‘Ik werd het moe om steeds te horen dat ik zo’n overdreven werker was, dat ik vol zat met schuldgevoelens, dat ik was opgevoed ‘om te veel te willen’ en dat ik leed aan een vrouwelijke, psychologische afwijking die bekend stond als ‘angst voor succes’.’

Er werd echter ontdekt, aldus Cheraskin, dat mevrouw B in werkelijkheid leed aan hypoglycemie en daarom kreeg ze een ander dieet.
De verbetering was zo dramatisch dat haar ‘mede-neurotici’ de verandering gewaar werden en haar vroegen naar het geheim van haar miraculeuze genezing.

Hypoglykemie is een vreemde ziekte.

Een van de kortste omschrijvingen is wel dat hypoglycemie precies het tegenovergestelde is van suikerziekte (diabetes mellitus).
Bij suikerziekte maakt de alvleesklier(pancreas) niet voldoende insuline. Insuline is een hormoon dat van suiker en andere koolhydraten glucose maakt, de werkelijke brandstof voor het lichaam.

Bij hypoglycemie is het tegenovergestelde het geval. De patiënt eet in dat geval suiker en onmiddelijk produceert de alvleesklier insuline, maar in veel te grote hoeveelheden. De suiker is in no-time omgewerkt tot glucose en er blijft insuline over. De patiënt krijgt nu een enorme trek in nog meer suiker, want het gehalte suiker in het lichaam is gedaald tot beneden normaal.

Zo’n laag suikergehalte zou echter niet alleen een enorm verlangen naar suiker bewerkstelligen, maar ook een scala aan ‘psychische’ kwalen: duizeligheid, zwakte, hoofdpijn, uitputting, angsten, zelfs zelfmoordgedachten kunnen voorkomen. Er zijn ook onderzoekers die roepen dat een gedeelte van misdadig gedrag te verklaren valt uit het gebruik van suiker.
Er is wel eens berekend dat tien procent van de bevolking lijdt aan hypoglycemie, doorgaans zonder het te weten. Een dieet zonder suiker, koffie of alcohol en geraffineerde koolhydraten zoals wit meel en witte rijst is aan te raden.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s