Bevroren Behoeften

Diep van binnen weet ik dat moeders die zelf uit een disfunctioneel gezin komen het extra moeilijk hebben met het moederschap. Ze maken heel wat door tijdens het opvoeden van hun kroost. Hun oude wonden zijn nog niet geheeld. Dat kan nare gevolgen hebben en niet in de laatste plaats voor zichzelf.

Kleine kinderen doen constant een beroep op je met hun gekrijs en hun onverzadigbare behoefte aan warmte en veiligheid. Ze hebben Big Needs die kleintjes. Wanneer een moeder in haar eigen kindertijd emotioneel gezien “droog” heeft gestaan of erger nog, op alle fronten verwaarloosd is geworden, zit ze zelf nog volop met ” bevroren behoeften “.

Met haar behoeften is nooit iets gedaan, er is nooit naar geluisterd, ze zijn nooit bevredigd geworden. Ze is nooit getroost geworden, gesust, in slaap gezongen, gekoesterd of voorgelezen geworden. Harde woorden,vernederingen, kritiek,verwijten en zelfs nog erger geweld waren haar deel.

Wanneer dit verongelukte kind zelf moeder wordt schaamt ze zich voor de onvervulde behoeften in zichzelf. Ze schaamt zich voor haar eigen behoefte aan aandacht, begrip, steun en liefde en stopt die gevoelens diep weg. Ze weet niet beter als dat ze altijd op haar tenen heeft moeten lopen, snakkend naar een beetje liefde.

Ineens verschijnt daar dan zo’n kleine ” herrieschopper”. Een verlengde van de herrieschopper uit je jeugd. Het evenbeeld van die persoon waar jij altijd voor op je hoede moest zijn. Je voelt dat je weer alleen maar mag geven, geven, geven zonder iets te krijgen Nooit is het goed. En het ergste van alles? Er is geen weg terug. En jij voelt dat je niks meer te geven hebt. Het is op, klaar! Er is niets meer over. Niks Nada Noppes!

Waar moet je het vandaan halen?

Jouw kind draagt nu de projectie van de persoon die jou als kind altijd liep te commanderen. De belangrijkste persoon in jouw leven waarvan je liefde had moeten krijgen maar het niet kreeg. Een snauw, een grauw, dat kon je krijgen. Daaruit bestond de voeding voor jouw ziel. Je had zo graag eens een aai over je bol gehad. Een woord van goedkeuring of een woord van dank.

Nu je zich langzaam bewust wordt dat er iets moet gebeuren met al die emoties zit je vastgeklonken aan dit kindje en kan je geen kant meer op. Je zit klem. Nu moet je! Je moet putten uit een bron die nooit is gevuld. Je voelt dat en raakt gefrustreerd over jezelf. Je raakt in paniek.  Je wordt weer net zo streng voor jezelf als ooit die persoon voor je was.  Je hoort jezelf zeggen: ” Zie je dat ik niet beter verdien? Ik ben waardeloos en deug voor niets. Zelfs mijn eigen kind opvoeden lukt niet”.

Luister lieve kind-moeder. Jouw bevroren behoeften die daar zo lang opgeslagen liggen zijn normaal. Haal ze uit de vriezer en laat ze langzaam ontdooien. Neem ze serieus, voel ze!! Als je het gevoel hebt dat jouw kindje het slechtste in je naar boven haalt dan ligt dat niet aan jouw kindje maar aan het feit dat er ooit met jou niet zo netjes is omgegaan.

Je hebt jezelf nog heel wat te geven. Er is nog een lange weg te gaan. Maar het is mogelijk dat ook jij een rustige, geduldige, begripvolle en stabiele moeder wordt. Maar eerst moet je af en toe de tijd nemen om te rouwen om wat jou in het verleden is aangedaan.

Kies een veilige plek uit om dit te doen. Creëer een veilig “nest” voor jezelf. Maak een plek waar je mag huilen en schreeuwen en waar je machteloos mag zijn. Laat die oude pijn naar boven komen zonder het te willen begrijpen of weg te redeneren.

Gedane zaken nemen geen keer. Je kan jarenlang in therapie gaan met honderden praatsessies maar je moet het durven voelen. Je doet er niemand kwaad mee dus waarom zou je jezelf dit niet gunnen? Het is geen pleziertochtje die reis naar je diepste innerlijk maar het lucht op. De dagen erna is het alsof je ” lichter ” bent . Er is weer een stukje gesmolten van die enorme ijsberg.

Er rust een groot taboe op het uiten van pijn die veroorzaakt is geworden door een disfunctioneel gezinsleven. Waarom zouden we niet openlijk mogen praten over de gevolgen van het opgroeien in een disfunctioneel gezin? Het heeft tenslotte grote en vaak nare gevolgen voor een mens. Zeer zeker voor een mens met nageslacht. Het is zelfs zo dat veel mensen die zelf uit een disfunctioneel gezinsleven komen, om die reden, zelf geen nageslacht willen uit angst die onverwerkte pijn en frustraties weer door te geven aan hun kinderen.

Misschien wordt het tijd om dat ” blijde ” masker af te zetten als iemand ons vraagt hoe het met ons gaat. Geen koetjes en kalfjes meer maar……een goed gesprek. Waarschijnlijk is een goed gesprek met jezelf voeren nog veel belangrijker. Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik, waar heb ik behoefte aan, hoe wil ik mijn leven leven, waarom blijf ik doorgaan met mijn destructieve patronen”.

Je deze vragen stellen is niet egoïstisch. De antwoorden op deze vragen al helemaal niet. Je wilt gewoon wat aandacht. Als de liefste mensen om je heen deze signalen missen geef het dan aan jezelf.

Stop ermee om je dat lelijk eendje te voelen en wordt die mooie zwaan die je in werkelijkheid bent.

De weg van het moederschap is niet gemakkelijk maar voor jou als kind-moeder is het een extra grote uitdaging. Accepteer dat van jezelf. Je kind bevrijdt deze gevoelens in jou opdat jij ze mag gaan helen.

‘Zing – Vecht – Huil – Bid – Lach – Werk en Bewonder’

Een paar mooie teksten over dit onderwerp vindt je hier http://plazilla.com/waarom-een-moeder-moederliefde-onrust-zoeken-naar-erkenning-eerlijkheid

Advertisements

2 thoughts on “Bevroren Behoeften

 1. De hele ochtend loop ik al te janken en na het lezen van jouw mooie herkenbare woorden ga ik daar gewoon mee verder 😉
  De behoeftes die worden omschreven raken het meest
  “getroost geworden- gesust-in slaap gezongen- gekoesterd -voorgelezen geworden”
  Gelukkig doe ik dat bij mijn kids wel, in het begin (over) bewust en nu vanuit mijn hart.

  thx

  • Dat is heel fijn om te lezen. Laat maar smelten die ijsberg. En als je tijd hebt zoek dan een klein holletje en sus of zing jezelf dan lekker even in slaap. Je verdient het.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s