Genieten van het leven

Een tijdje geleden trok ik deze inzicht-kaart : 

Plezier hebben in het leven wil niet zeggen dat ik pijn vermijd!

Naar aanleiding daarvan schreef ik het volgende stukje:

Ook als je in een moeilijke relatie zit met je kind blijft er nog genoeg over om van te genieten.

Van het maken van een grote pan soep omdat het buiten -10 graden is, wetende dat je kind ieder moment ,verkleumd van de kou, binnen kan komen. De geur van versgebakken brood. Het aandachtig luisteren naar elkaars verhalen. Het zien van ouders met hun kinderen, die langs jullie huis voorbij komen, met een slee achter zich aan. Het samen volgen van die geweldige t.v serie. De warme chocolademelk met slagroom. De hond die ontspannen onderuit ligt in zijn mandje. Samen een dansje maken door de kamer. Het besef dat je een warm onderkomen hebt iedere keer als jullie samen een zwerver zien. Van de kaarsjes die branden bij de foto’s van opa en oma.

De vraag ‘Is er leven na de dood’ ? Filosoferen over de zin van het leven. Samen een boek lezen terwijl het buiten stortregent……

Echte aandacht schenken aan je kinderen en genieten van het leven gaan heel goed samen. Ook in een leven met een kind dat veel zorgen en pijn veroorzaakt . Door in het Hier en Nu te blijven en eraan te werken ontstaat verbinding. Door er tot in je knieën in te staan en er zorgvuldig aandacht aan te besteden houd je het vol. Het vermogen ervan te kunnen genieten ligt in het feit hoeveel aandacht je bereid bent te geven.

Het feit of je het ‘overleeft’ is afhankelijk van je mentale weerbaarheid. Of je de gewone eisen van het dagelijkse bestaan aan kunt. Een gezonde mentale weerbaarheid begint met hoeveel aandacht je aan iets schenkt. Aan je voeding, aan je gezondheid, aan je kinderen aan je partner, aan de liefste mensen om je heen.

Als je het grotere geheel kunt blijven zien van de conflicten die de relatie met dit kind  met zich meebrengt dan scherpt dat je geest. Alles waar je bewust aandacht aan schenkt en waar je bewust mee omgaat groeit uiteindelijk uit tot ‘iets’. Tot wat? Dat kan je van tevoren niet voorspellen.

Ook al zit je met een diepe wond van verdriet om dit ene kind. Het verhindert niet dat je plezier kan hebben in het leven. Er blijft nog zoveel over om dankbaar voor te zijn. Deze momenten samen te kunnen delen brengt het besef dat jullie leven samen niet perfect is maar dat het wel het leven van jullie samen is en waard is om geleefd te worden!

Voor je het weet heeft jouw pijn zich tot iets waardevollers getransformeerd. Namelijk ervaring!

Door niet steeds met de toekomst bezig te zijn blijf je in dit moment.In dit moment is nog genoeg aanwezig om (samen) van te genieten. Op deze manier zorg je ook weer goed voor jezelf.

Genieten van het leven is (leren) genieten van het moederschap.

2 thoughts on “Genieten van het leven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s