Groente-curry met rijst ( 4 pers.)

DSCN0438

Dit is een basisrecept maar je kan er allerlei mogelijke groenten voor gebruiken. Ik wissel altijd af met verschillende groenten-soorten. Het smaakt ook heerlijk met sperziebonen of met spitskool.

Ik kook de sperziebonen van tevoren wel even beetgaar. Het gaat in dit recept vooral om de gezondheidsaspecten van de saus gemaakt van kokosmelk. De saus zit vol gezonde vetten en zorgt ervoor dat je na het eten geen behoefte meer hebt aan ongezonde dingen. Zo werkt het althans voor mij en mijn gezin. Het is een ietwat dunne saus maar toch is dit heel lekker.Ik serveer de rijst altijd apart op het bord en schep de saus eroverheen. De kokosmelk zorgt ervoor dat kinderen dit ook een lekker recept vinden. Voor slechte eters is het misschien aan te bevelen de groenten zo klein mogelijk te snijden of de broccoli weg te laten of te vervangen voor iets kind-vriendelijkere groenten.

Ingrediënten:

  • 2 dikke uien

  • Knoflook naar smaak

  • 1 dikke stang prei

  • 2 winter- wortels

  • Eventueel een klein struikje broccoli

  • 1 courgette

  • 1 rode paprika

  • 1 groot blikje kokosmelk

  • flinke scheut Japanse sojasaus.

  • Specerijen: Kurkuma. Kerriepoeder. Optioneel Ras al Hanout ( verkrijgbaar in turkse winkel). Maar je kan ook je eigen specerijen gebruiken. Dat is persoonlijk.

  • 1 groenten bouillonblokje

 Om in te bakken: 

  • Mengsel van kokosolie

  • olijfolie

  • roomboter

Ben niet te zuinig met het vet.

 Bereiding:

  • Smelt het mengsel om in te bakken in een wok

  • Fruit hierin de uien en uitgeperste knoflook

  • Strooi flink wat kerriepoeder, kurkuma en eventueel andere kruiden erbij en laat dit 1 minuutje warm worden

  • Voeg de schoongemaakte groenten toe

  • Een flinke scheut sojasaus en het groente-bouillonblokje erbij doen

  • Je kan het groenten-mengsel gaar laten stoven met de deksel op de wok en op het laatst pas het blikje kokosmelk erbij doen, je kan de kokosmelk er ook meteen bij doen en de groenten hierin gaar laten stoven.

In ongeveer een half uurtje is alles gaar. Anders nog even laten doorsudderen. Proef of het zout genoeg is. Anders nog een scheutje sojasaus erbij doen.

Dit gerecht smaakt lekker met Basmatirijst. Je kan er uiteraard ook kip doorheen doen of ander vlees.

Je kunt de rijst ook vervangen door rijst-spaghetti. Weet je wat ook heel lekker is? Op het einde een paar eetlepels biologische pindakaas door de saus roeren en even mee verwarmen.

DSCN0642

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s