Chips een verslavende dikmaker

Chips zijn koolhydraten. Hiermee krijgen heel veel mensen onbewust teveel koolhydraten binnen. 

Je kent het vast wel dat gevoel bij het eten van chips dat je niet kunt stoppen; die zak moet gewoon leeg. Maar wat zit er eigenlijk allemaal in die onschuldige aardappelschijfjes die verhoudingsgewijs de meeste ruimte toebedeeld krijgen in de supermarkt. Ten eerste bevat chips zo rond de 40% vet wat niet altijd de gezondste vetten zijn. Verder bevat chips ook acrylamide, een mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat bij het frituren van koolhydraten onder invloed van het enzym asparagine. Acrylamide ontstaat wanneer chips bij temperaturen boven de 180 graden gefrituurd wordt en aardappelen gebruikt worden met hoge suikergehaltes. Aardappelen die lang opgeslagen gelegen hebben, hebben een hoger suikergehalte en kunnen dus bij frituren voor meer acrylamide zorgen.

Tenslotte wordt aan chips een keur aan smaakversterkers zoals natrium glutamaten toegevoegd. Natrium glutamaat zoals bijvoorbeeld E621, ook wel bekend als Vetsin, wat ze in Chinese restaurants rijkelijk toevoegen, zorgt ervoor dat je niet meer kunt ophouden met eten.

Het welbekende gevoel van ” nog een bordje want het is zo lekker ” en ” die zak chips moet leeg “.

Auteur: Bjorn Andringa

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s