Driftige kinderen leren ons ” echt ” te zijn

Driftige kinderen tonen zich vaak machtig, energiek of intens gespannen. Al hun gif komt naar de oppervlakte. Ze hebben vaak iets dwingends over zich. Ze kunnen hun ouders behoorlijk uitdagen, dit gebeurt natuurlijk onbewust. Dit uitdagen doen ze net zo lang totdat de ouder zijn ware gevoelens toont naar het kind toe. Dit zijn meestal gevoelens van hulpeloosheid, woede en onmacht. Meestal staat de ouder zichzelf niet toe, deze gevoelens aan het kind te laten merken. Maar toch voelt dit kind de toenemende frustratie bij de ouder.

Het kind gaat dus net zolang door totdat de ouder begint te schreeuwen of zelfs te huilen, of in het ergste geval te slaan ( uit onmacht ). Met een driftig kind is machtsstrijd onvermijdelijk.

De ouders van zo’n kind staan voor de zware opgave, de krachtmeting met hun kind zodanig uit te voeren, dat noch zij, noch het kind er het slachtoffer van worden.

Het kind wil a.h.w. intensiteit en echtheid, het kind wilt weten wat zijn ouders werkelijk voelen nog vóór dat ze woedend zijn.Vooral ouders die het moeilijk vinden om boosheid en verdriet te tonen ervaren het gedrag van een driftig kind als bijzonder hinderlijk. Maar juist deze kinderen hebben hun ouders veel te leren, omdat ze hun dwingen het masker van aangepast gedrag af te zetten.

De ouders kunnen van deze kinderen leren echt te zijn. Zichzelf te worden. Te leven vanuit hun authentieke zelf en niet volgens andermans maatstaven.

Helaas voelen dergelijke ouders zich door deze provocaties soms zó bedreigd dat ze gewelddadig worden en het kind zelfs gaan slaan. Of als de ouders erg  bang zijn voor confrontaties, gaan ze iedere confrontatie met het kind uit de weg. Dan krijg je dus kinderen die zich ongestraft grof en onbehouwen gaan gedragen. Het is dus niet goed om op de uitstraling van het kind te reageren met geweld. Het is voor ouders belangrijk dat ze ontdekken hoe zijzelf met hun ” duistere ” kant omgaan. Kunnen zij hun eigen ” duistere ” kant accepteren? Bijvoorbeeld gevoelens van wrok, haat, woede, jaloezie? Kunnen zijzelf deze innerlijke ” taboe ” krachten in goede  banen leiden?

De ouder zou aan het driftige kind grenzen moeten stellen zonder echter zijn wil te breken.Veel eerlijke krachtmetingen zijn het beste wat hij zijn kind bieden kan. Vertel het kind dat het goed is dat het ergens boos over is.Dat het goed is om deze woede te uiten bijvoorbeeld op kussens, tafelpoten, de muur, kranten verscheuren, noem maar op. Vertel het kind dat het mag schreeuwen en stampen. Maar vertel ook dat het nóóit bot en grof naar zijn omgeving toe mag zijn omdat dat mensen kwetst.

Toon het kind dat jij zelfrespect hebt en leer het kind hoe het met jou om moet gaan en vooral hoe het rekening moet leren houden met jouw gevoelens. Zo leer je jouw kind tevens hoe het mededogen met zichzelf kan hebben.

Dit is iets anders dan dat het kind maar alles moet doen zoals het jou in de kraam te pas komt Hiervoor is grondig zelfonderzoek nodig.

Dat is wat driftige kinderen van ons vragen. ” Onderzoek eerst jezelf op je eigen fouten voordat je mij de les gaat lezen “.

Manipuleer het kind niet om op die manier je zin door te drijven of jouw wil aan het kind op te dringen want dan leert het kind op zijn beurt ook alleen maar hoe het zwakkeren of ondergeschikten moet manipuleren. Zet het kind nóóit te kijk en lach het kind nóóit uit. Gebruik jouw spraak, en denkvermogen niet om macht uit te oefenen op het kind ( d.m.v. kwetsende opmerkingen te plaatsen ).

Straf het kind nóóit door hem of haar je liefde te onthouden, want dan raak je het kind in zijn gevoeligste plek. Het kind gaat dan geloven dat het geen liefde waard is . Een driftig kind zal absoluut aan sportieve activiteiten moeten doen, als uitlaatklep voor deze geweld (ad) ige energie. Zodat er geen schade wordt aangericht.

Overmatig televisie kijken en computeren laat deze energie, die als een ” vulkaan ”  in hem sluimert, zich ophopen waardoor er later een “vulkaan” uitbarsting volgt. Met de nodige gevolgen van dien. Het kind komt dan zijn energie niet kwijt. Zijn driftbuien zullen hierdoor verergeren.

Deze kinderen hebben een enorme behoefte aan diepgang, pogingen om het met oppervlakkigheden af te leiden zijn verkeerd en leiden tot niets.

Zij voelen het direct aan als ze met een “ kluitje in het riet ” worden weggestuurd. Wees je echte zelf . Daar help je driftige kinderen het beste mee. Durf je kwetsbaarheid te laten zien.

2 thoughts on “Driftige kinderen leren ons ” echt ” te zijn

 1. Auwa, ik zit dit op het werk te lezen en er vallen zoveel puzzelstukjes op zijn plaats, zoveel herkenbare dingen.
  Ik zit zowaar te huilen van herkenbaarheid.
  Sinds ik dit jaar gestopt ben met in overmate koolhydraten te eten ben ikzelf al een heel stuk rustiger geworden.
  Dit weekend waren we op de camping en heb ik uiteraard broodjes met iedereen meegegeten.
  Met helaas tot gevolg dat ik zaterdagavond al een vulkaanuitbarsting had, terwijl mijn zoontje (7 jaar) eigenlijk niets verkeerd had gedaan, maar mij op dat moment deed ontploffen.
  Schaamte alom en veel verdriet.
  Hij is heel levendig en speels en vooral ondeugend (zo zie ik het nu, maar zo is het niet altijd geweest),op school noemen ze hem lastig (zo zag ik hem voorheen ook en nog wel erger) en ongeconcentreerd.
  Nu ik jouw site heb ondekt ben ik zo gelukkig, ik heb met mijn kinderen afgesproken dat zij ook gaan veranderen met eten waardoor we misschien zijn bommetje kunnen temmen en zijn wiebelen, frunniken, ontploffingen, enz onder bedwang kunnen krijgen.
  Ik heb hem altijd al gezegd dat hij hier niks aan kan doen, want hij geeft vaak aan dat hij probeert maar het lukt hem niet door alle andere dingetjes in zijn hoofd en dat frustreert hem enorm.
  Ik hoop dat dit artikel mij weer een stukje verder helpt en dat een voedingsverandering ons allemaal gaat verder helpen.
  Super bedankt voor jouw blog en Eye opener.
  Birgitte

  • Birgitte, bedankt voor je vertrouwen en je openheid.
   Heel mooi om te lezen dat je zoveel herkenning vind op mijn blog (daar doe ik het voor).
   Tussen de regels door lees ik dat jij intuïtief al aanvoelt dat er meer aan de hand is wat betreft het ‘lastige’ en explosieve gedrag van jouw zoontje.
   Levendigheid, speelsheid, wiebelen, frunniken en op zijn tijd een ontploffing hoort natuurlijk bij het ‘kind-zijn’.
   Je hebt nu eenmaal rustige kinderen en kinderen met een ‘vuriger’ temperament om het zomaar eens te noemen.
   Maar de ontploffingen moeten natuurlijk niet de overhand gaan krijgen want dan is het niet meer te doen, zowel voor de ouders niet als voor het kind zelf ook niet.
   Dan is er meestal (zoals jijzelf ook al aanvoelt) meer aan de hand.

   In het begin van bovenstaand artikel schrijf ik dat al het ‘gif’ bij deze kinderen vaak naar boven komt.
   Je kunt dat zowel letterlijk als figuurlijk opvatten.
   Ons modern voedsel bevat tegenwoordig zoveel ‘gifstoffen’in de vorm van transvetten, een overdaad aan suikers (inderdaad ook een teveel aan koolhydraten), synthetische- en chemische stoffen (E-nummers), waardoor ons lichaam en dan vooral een klein mensenlichaampje, overbelast raakt.
   Daardoor komen teveel afvalstoffen in ons bloed die daar niet thuishoren. Aangezien het bloed kruipt waar het niet gaan kan heb je dus, voor je er erg in hebt, de poppen al aan het dansen want het lichaam wil van die ‘troep’ af.
   Gebruikt iemand bijvoorbeeld suiker (nog maar te zwijgen over teveel suiker) en te weinig natuurlijke voedingsstoffen, dan raakt de alvleesklier a.h.w overspannen, resultaat: overspannen gedrag 😉
   Voeding (en vooral kindervoeding) moet natuurlijk en volwaardig zijn, ze moet boordevol voedingsstoffen zitten zoals gezonde vetten, vitaminen en mineralen en niets anders.
   Ik hoop dat mijn blog inderdaad een beetje als leidraad kan dienen in jouw zoektocht naar een voedingsverandering.
   Ik wens je vanuit het diepst van mijn hart en oprecht heel, heel veel succes.

   Groetjes Marion.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s