Wat gebeurt er in je lichaam als je een blikje cola drinkt?

Op de eerste plaats krijg je in één keer hartstikke veel suiker binnen. Hierdoor stijgt de bloedsuikerspiegel tot enorme hoogte. Dit zet het lichaam aan om  (te) veel insuline aan te maken. Insuline moet ervoor zorgen dat de suikers vanuit het bloed in de cellen kunnen worden opgenomen. Het teveel aan suikers wordt omgezet in vet.

Na ongeveer 40 minuten is de cafeïne opgenomen. De bloeddruk stijgt , je pupillen worden groter. Je voelt zich klaarwakker omdat de adenosine receptoren in de hersenen zijn geblokkeerd. Je kan zich hierdoor niet slaperig gaan voelen.

Het lichaam gaat dopamine aanmaken. Dopamine prikkelen de genotscentra in je hersenen. Hetzelfde effect heeft heroïne op de hersenen.

De fosforzuren roven mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Je pleegt hiermee roofbouw op je botten. De vochtafdrijvende werking van cafeïne zorgt ervoor dat je deze mineralen, die bestemd zijn voor de opbouw van je botten en je gebit, gaat uitplassen. Je verliest hierdoor ook belangrijke electrolyten, sodium en water. Al het vocht, en meer,  dat je door middel van de cola hebt binnen gekregen verlaat het lichaam. Dit gaat ten koste van een goede vochthuishouding. Je cellen drogen uit. Ja, ook je hersencellen! Dit werkt o.a ook depressiviteit in de hand.

Omdat er teveel insuline aangemaakt is, daalt de bloedsuikerspiegel te sterk. Je lichaam constateert nu een te lage bloedsuikerspiegel. Daardoor ga je zich geïrriteerd voelen. Je voelt zich loom. Je krijgt last van Mood Swings. De bloedsuikerspiegel moet weer in balans komen. Je ervaart daardoor een sterke behoefte aan zoet. Je neemt je volgende blikje cola of iets anders wat zoet is om je beter te voelen. Meestal is dit niet het gezonde zoet, zoals een stukje fruit. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel. Binnen de kortste keren zit je met een schommelende bloedsuikerspiegel. Dit is de voorloper van diabetes. Hebben jij en je kinderen last van wisselende stemmingen en prikkelbaarheid ? Let er dan eens op hoeveel suiker en cafeïne jullie binnen krijgen.

Wanneer het opwekkende effect van cafeïne afneemt ervaar je een behoorlijke dip oftewel een cafeïne crash. Je grijpt opnieuw naar cola, koffie of een andere cafeïne-rijke drank om jezelf op te peppen. Als je dit maar lang genoeg doet, raken je bijnieren op een gegeven moment uitgeput en heb je steeds meer cafeïne en/of andere stimulerende middelen nodig om je bijnieren aan te jagen en jezelf door de dag te slepen.

Een vitaal persoon heeft geen opwekkende middelen nodig. Als dit wel het geval is wil dat zeggen dat je niet vitaal bent en ziekte op de loer ligt.

Het is heel gemakkelijk om van een suiker en/of koffie verslaving af te komen. Vervang de suiker door gezond zoet zoals fruit en honing.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s