Verkeerde voeding leidt tot gedragsproblemen

Hier wat stukjes om te onderstrepen dat verkeerde voeding tot gedragsproblemen leidt:

De gerenommeerde Amerikaanse psychiater Joseph Hibbeln zegt al jaren dat de moderne industriële voeding er verantwoordelijk voor is dat de werking van onze hersenen verandert. Junkfood, diepvriesmaaltijden en vooral een tekort aan essentiële vetzuren zorgen voor een stijgend aantal mentale problemen.
Ook de Britse fysioloog Bernard Gesch van de universiteit van Oxford verklaarde jaren geleden al: “ Het bewijsmateriaal groeit dat de verkeerde brandstof een enorme impact heeft op ons sociale gedrag. We moeten meer weten over de samenstelling van de juiste voedingsstoffen. Het zou wel eens het recept voor wereldvrede kunnen zijn ”.

Onlangs hebben onderzoekers, voor de eerste maal, doorslaggevend bewijs gevonden dat gemoedstoestanden zoals angst hun oorsprong kunnen hebben in de darm in plaats van in de hersenen.
In een net gepubliceerd onderzoeksverslag in het wetenschappelijk tijdschrift Gastro enterology tonen researchers van de McMaster Universiteit aan dat bacteriën, die in de darm voorkomen, hersenchemie en gedrag kunnen beïnvloeden. Dit onderzoek is belangrijk, omdat een aantal veel voorkomende darmaandoeningen regelmatig in verband worden gebracht met angsttoestanden en depressies.
Hoewel er veel verschillende factoren bestaan die het gedrag bepalen, wijst alles er op dat de aard en de stabiliteit van de darmflora mede het gedrag bepaalt. Verandering in de darmkolonisatie, door bijvoorbeeld antibiotica of infecties, lijken daardoor gedragsveranderingen te kunnen bewerkstelligen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s