Moeder als kinderbeschermer

 Ik vroeg me constant af: ” Wat voor een moeder wil ik zijn” ?

Ik wist het niet. De moeder die ik was toen ik nog werkte beviel me in ieder geval niet. Dat was een ding dat zeker was.
En geloof me ik deed mijn werk graag. Heel graag zelfs.

Ik kwam er gaandeweg achter dat ik meer aandacht en tijd aan mijn kinderen wilde besteden.
Tijd en aandacht aan mijn kinderen geven kon ik niet plannen, de kinderen kwamen met dingen op hun momenten en niet wanneer het mij uitkwam.
Ik voelde dat het belangrijk was dat ik er dan ook werkelijk voor ze kon zijn.
Onvoorwaardelijk en niet pas op een moment dat ik ” tijd ” had.

Kinderen hebben vergde ook emotioneel heel veel van mij. Dat brak me vaak op. Zeer zeker de confrontaties en conflicten met mijn zoon.
Nadat ik was gestopt met werken kon ik, in de tijd dat de kinderen naar school waren,  op een rustige manier mijn huishoudelijke taken doen.
Daarnaast had ik dan ook nog even tijd om te herstellen van alle emotionele indrukken die dat soort confrontaties met zich meebracht. De adrenaline had dan weer even kans om naar een normaal pijl te zakken.

Er was veel meer ruimte en rust om na te denken over hoe ik bepaalde situaties met mijn kinderen wilde aanpakken.
Of hoe ik mijn kinderen kon begeleiden in een voor hun moeilijke situatie.

Hoe ik ze bijvoorbeeld zou kunnen begeleiden bij het omgaan met geld of met het zoeken naar een baantje of opleiding.

Het jagen en het jachten was er in ieder geval vanaf dat was voor mij heel belangrijk.
Ik kon eindelijk weer spontaan mezelf zijn.
Ik was schoonheidsspecialiste en daarin ook totaal mezelf. Ik vond het heerlijk om mensen te verwennen en te verzorgen.
Maar er waren nu twee mensen in mijn leven gekomen die mij nog harder nodig hadden. Zeer zeker ook emotioneel gezien.

Je zult als kind maar moeten opgroeien in zo’n kind-onvriendelijke wereld als vandaag.
Deze wereld lijkt wel zo mooi voor kinderen. Zij zullen het ook absoluut weten te waarderen als ze jong zijn, al die gadgets, financiële vrijheid (veel kinderen lopen me toch met pakken geld op zak), glitter en glamour, frituurfeesten, LAN party’s met flink veel energydrankjes, en al die media op hun kamer. Maar later denken ze er anders over en verwijten ze hun ouders dat ze niet streng genoeg zijn geweest. Ik spreek overigens uit ervaring. Ik had ” losse ” ouders. Mijn vriendinnen waren stuk voor stuk jaloers op mij, vooral op mijn “vrijheid”. Maar o, wat was ik jaloers op hen. Op de aandacht en het begrip. Op de bescherming die hun ouders aan ze gaven.

Ineens wist ik het. Ik wilde mijn kinderen in bescherming nemen. Goh, dat was waarachtig mijn instinct wat zich daar liet horen.Ik koos ervoor om ze niet zomaar vrij te laten in deze wereld die totaal zijn verantwoordelijk niet neemt ten opzichte van kinderen.
Ik was verantwoordelijk voor hun welzijn. Ik moest ze beschermen tegen teveel van het ” goede ” en niemand anders. Die verantwoordelijkheid kon ik op niemand anders afschuiven.

En deze verantwoordelijkheid kon ik zeer zeker niet bij mijn kinderen leggen. Door wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de hersenen pas met 25 jaar zijn volgroeid. Dat mensen dan pas de gevolgen van hun daden kunnen overzien. We zien nu de consequenties van het geven van “alle vrijheid “aan kinderen terwijl ze daar nog lang niet aan toe zijn. We zien steeds meer jonge mensen van achteraan in de twintig die hun verplichtingen nu al niet meer kunnen nakomen door lichamelijke en/of geestelijke aftakeling. Deze aftakeling staat rechtstreeks in verband met ongezonde voeding en een ongezonde levensstijl. Triest. Dat wil ik in ieder geval niet op mijn geweten hebben.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s